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ANNEX 1(D) 

 
PRESCRIBED GROUPS WHICH MUST BE CONSULTED WHEN PREPARING OR 
REVISING INTEGRATION SCHEMES; PREPARING DRAFT STRATEGIC PLANS; 
AND WHEN MAKING DECISIONS AFFECTING LOCALITIES RELATING TO THE 
PUBLIC BODIES (JOINT WORKING) (SCOTLAND) ACT 2014  
 
CONSULTATION QUESTIONS 
 

1. Do these draft Regulations include the right groups of people? 
 
Yes 
 
No 
 

 
2. If no, what other groups should be included within the draft Regulations? 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

3. Are there any further comments you would like to offer on these draft 
Regulations? 

 
 
 
 
 
 

 
 
 

X 

 

 

This is very welcome.  It may be important to provide support, development 
and opportunities so that these groups can bring their expertise effectively 
to the table. 
We agree with the groups listed – but wondered whether or not the 
Community Planning Partnership should be a specific consultee? 
We also wondered with regard to change at Locality Planning level whether 
or not there was a role for Community Councils? 
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ANNEX 2(D) 

 
MEMBERSHIP, POWERS AND  PROCEEDINGS OF INTEGRATION JOINT 
BOARDS ESTABLISHED UNDER THE PUBLIC BODIES (JOINT WORKING) 
(SCOTLAND) ACT 2014 
 
CONSULTATION QUESTIONS 

 
1. Are there any additional non-voting members who should be included in the  
Integration Joint Board? 

 
 

 Yes 
 
No   
 

2. If you answered ‘yes’, please list those you feel should be included: 
   
 
 

 
 
 

 
 
 3.  Are there any other areas related to the operation of the Integration Joint  
 Board that should also covered by this draft Order? 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Voting members – we felt that rounding up or down for 10% of elected 
members should be stated. 
We read section 3 paragraph (3) as stating that it is acceptable to exceed 
the 10% if the Health Board and local authority agree? 
Does Article 8(3) mean that local authority representatives do not have to 
stand down during election periods? 
Clarity is required regarding how often an IJB member can be reappointed 
for a further term of office.   
Is it a single reappointment to a maximum of three years – or is a third term 
of office possible? 
If a non-Executive Board member has done two terms of office on one IJB 
can they then be appointed to a different IJB within the same NHS Board 
area? 
Can a non-Executive Board member sit on more than one IJB 
simultaneously? 
If it is a maximum appointment of 6 years to IJBs NHS Boards shall find it 
difficult to fill all the posts as Non-Executive Directors are appointed to the 
Board for 4 years, therefore if they are appointed to the IJB for two terms 
they still have two years Board service when they cannot be on an IJB.  We 
recommend that the term of office is reconsidered and potentially identified 
as a single term of office to be 4 years with a maximum of two terms. 

 

 

No one else to include – but it would be helpful to have clarity if paragraph 
(2) (a) means one member of staff from each constituent authority or a 
single staff member.  Also – should the staff member be described as 
being representative (either a recognised union representative or 
representing staff on a staff forum)? 
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4. Are there any further comments you would like to offer on this draft Order? 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

With regard to the appointment of chairperson and vice-chairperson there 
was concern about the period of three years.   
The consultation paper had suggested annual rotation to ensure a balance 
of power was maintained.  The format of co-chairs has been very 
successful in our Transitional Leadership Group, but the Group understood 
the necessity for a casting vote.  It was therefore felt that perhaps a one 
year period of office for the chairperson would be more suitable and 
promote an atmosphere of “co-chairs”, but it was also accepted that a 
period of one year was very short for inexperienced or new members, and 
may not provide them with enough time to develop into the role.  It was felt 
that a period of 2 years may be preferable to ensure a fair distribution and 
prevention of mid term new appointments.   
 
Non-Executive Board members have a period of office of 4 years (with a 
maximum of 8) and local authority elections are every 5 years.   
Three years seems a disproportionately long term. 
 
The quorum seems high at two thirds of each constituent body membership 
but understandable if membership is three each.  We suggest 50% with a 
minimum of 2 members from each agency. 
 
Article 10 (4) – the word board is missing. 
 
Schedule Article 19 
It was felt that the meetings of the IJB should be public and as such 
Records should be public.  Guidance on how long records should be 
retained is required. 
 
We feel that the issue of personal liability of IJB members should be 
clarified. 
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ANNEX 3(D) 

 
ESTABLISHMENT, MEMBERSHIP AND PROCEEDINGS OF INTEGRATION 
JOINT MONITORING COMMITTEES ESTABLISHED UNDER THE PUBLIC 
BODIES (JOINT WORKING) (SCOTLAND) ACT 2014 

 
Consultation Questions 

 
1. Do you agree with the proposed minimum membership of the integration joint 
 monitoring committee, as set out in the draft Order? 

 
 

 Yes 
 
No   
 

2. If you answered ‘no’, please list those you feel should be included: 
  
 
 

 
 
 

 
 
 

3. Are there any other areas related to the operation of the integration joint 
monitoring committee that should also covered by the draft Order? 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

4. Are there any further comments you would like to offer on this draft Order? 
 
 
 
 
 
 

 

X 
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ANNEX 4(D) 

 
PRESCRIBED MEMBERSHIP OF STRATEGIC PLANNING GROUPS 
ESTABLISHED UNDER THE PUBLIC BODIES (JOINT WORKING) (SCOTLAND) 
ACT 2014 
 
CONSULTATION QUESTIONS 
 

1. The draft Regulations prescribe the groups of people that should be 
represented on the strategic planning group. Do you think the groups of 
people listed are the right set of people that need to be represented on the 
strategic planning group? 
 
 
Yes 
 
No 

 
2. If no, what changes would you propose? 
 
 
 
 
 
 

 
 

3. Are there any further comments you would like to offer on these draft 
Regulations? 

 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 

 
The requirement described in the Act Section 32 (7) (8) (9) to include 
representatives of the localities in the SPG does not seem to have been 
carried forward to the Regulations. 
Our preferred model would be to have preferred greater representation at 
Locality level, with the SPG being more an executive group consisting of 
the Chairs of locality planning groups and representatives of the 
partnership bodies – including third and commercial care sectors supported 
by our planning team. 

X 

 

This could potentially be a very large group, with challenges similar to the 
original very large CHP Committees. 
However – can one person represent both health and care e.g. commercial 
provider may be an employment agency that provides both nursing and 
social carers? 
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ANNEX 5(D) 

 
PRESCRIBED FORM AND CONTENT OF PERFORMANCE REPORTS 
RELATING TO THE PUBLIC BODIES (JOINT WORKING) 
(SCOTLAND) ACT 2014 
 
CONSULTATION QUESTIONS 
 

1. Do you agree with the prescribed matters to be included in the performance 
report? 
 
 
Yes 
 
No 

 
2. If no, please explain why: 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

3. Are there any additional matters you think should be prescribed in the 
performance report?  

 
 
Yes 
 
No 

 

 

 

Both yes and no.  The general areas are acceptable.  There are two key 
issues however:- 

1. The extent of moving resources by references to change in budget 
will under report change.  A very small investment in community 
care, can bring about a big change in capacity within home based 
services, and this could be significantly overwhelmed by the 
introduction of a single new drug within acute settings.  The budget 
would therefore show a shift towards activity in the acute setting.  
The important issue is whether or not the IJB is delivering in line 
with the strategic plan, and how the strategic plan demonstrates an 
increasing proportion of care need is being delivered in community 
settings, (remembering the population changes will require rates not 
absolutes).  

2. Whilst agreeing with the need for trend information the requirement 
to have an annual report that includes a comparison with the 
previous 5 years may provide significant challenge in years 1 – 4. 

 
Although both of these issues are not actually in the regulations, but in the 
consultation paper – so this may not be relevant. 

 

X 
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4. If yes, please tell us which additional matters should be prescribed and why: 
 
 
 
 
 
 
 

 
5. Should Scottish Ministers prescribe the form that annual performance reports 

should take? 
 
Yes 
 
No 
 
 
 

6. If you answered yes, what form should Scottish Ministers prescribe? 
 
 
 
 
 
 

 
 

7. Are there any further comments you would like to offer on these draft 
Regulations? 

 
 
 
 

 

 

The Scottish Ministers may like to direct ISD to prepare the statistical 
information for each partnership in a standard and therefore comparable 
format to facilitate read across both at national and Board level. 

Although there will be great interest in monitoring the effectiveness of the 
IJBs the temptation to overburden them with performance reporting must 
be balanced against the size of change agenda that is being placed on 
them.  The move towards the Christie Commission recommendations of 
early intervention, prevention, increased self care and anticipatory care will 
take time. 

 

X 


