CONSULTATION QUESTIONS

The Carer’s Assessment: Carer’s Support Plan

Question 1: Should we change the name of the carer’s assessment to the Carer’s
Support Plan?

x[_]Yes [ ] No
Comments:

Question 2: Should we remove the substantial and regular test so that all carers will
be eligible for the Carer’'s Support Plan?

x[ ] Yes ] No



Comments:

Question 3: Should we remove that part of the existing carer assessment process
whereby the cared-for person is a person for whom the local authority must or may
provide community care services/children’s services?

x[ ] Yes [ ] No
Comments:

Question 4: Should we introduce two routes through to the Carer’s Support Plan —
at the carer’s request and by the local authority making an offer?

x[]Yes [] No
Comments: This is essential to prevent any carer slipping through the net.

Question 5: Should we remove from statute the wording about the carer’s ability to
provide care?

x[ ] Yes ] No
Comments:

Question 6: Should we introduce a duty for local authorities to inform the carer of the
length of time it is likely to take to receive the Carer’s Support Plan and if it exceeds
this time, to be advised of the reasons?

x[ ] Yes ] No
Comments:

Question 7: How significant an issue is portability of assessment for service users
and carers?

Comments: For me, not a lot. However the significance increases particularly if
both a carer and cared-for person move to a different LA to obtain services not
offered by their current LA.

Question 8: Should the Scottish Government and COSLA with relevant interests
work together to take forward improvements to the portability of assessment?

x[ ] Yes [ ] No

Comments:



Information and Advice

Question 9: Should we introduce a duty for local authorities to establish and maintain
a service for providing people with information and advice relating to the Carer’s
Support Plan and support for carers and young carers?

x[ ] Yes [ ] No

Comments: Critical with the advent of SDS. Why are carers, who effectively
provide a full-time - albeit unpaid — to local authorities, not covered by employment
law? Every other employer has to provide the employee with 28 days leave per
year. If applied to local authorities this would iron out inequalities between carers
in the same local authority and those in different local authorities across Scotland.

Question 10: Should we repeal section 12 of the Community Care and Health
(Scotland) Act 2002 about the submission of Carer information Strategies to Scottish
Ministers, subject to reassurances, which are subject in turn to Spending Review
decisions, about the continuation of funding to Health Boards for support to carers
and young carers?

x[ ] Yes ] No

Comments:

Support to Carers (other than information and advice)

Question 11: Should we introduce a duty to support carers and young carers, linked
to an eligibility framework?

x[]Yes [] No
Comments:

Question 12: Alternatively, should we retain the existing discretionary power to
support carers and young carers?

[]Yes x[_] No
Comments:

Question 13: Should we introduce a duty to provide short breaks?



[]Yes x[ ] No

Comments: As stated in the consultation document, many carers do not want short
breaks, as there is concern that this could end up as the sole means of support
provided. Carers want a range of support, including in-house residential, off-site
residential, holidays, etc.

Stages and Transitions

Question 14: Should we issue statutory guidance on the Carer’s Support Plan which
will include guidance for those undertaking the Carer’s Support Plan on managing
stages of caring? This would apply to adult carers only. (For young carers, practice
guidance will be developed to support management of a Child’s Plan through the
stages of caring).

x[ ] Yes [ ] No
Comments:

Question 15: Should new carers’ legislation provide for young carers to have a
Carer’'s Support Plan if they seem likely to become an adult carer? Any agreed
support recorded in the Carer’s Support Plan would be put in place after the young
carer becomes a (young) adult carer.

x[]Yes ] No
Comments:

Carer Involvement

Question 16: Should there be carer involvement in the planning, shaping and
delivery of services for the people they care for and support for carers in areas
outwith the scope of integration?

x[]Yes [] No

Comments: As you say in the document: Carers have a unique role in the life of
the person they care for. When we are planning and delivering care for that
person, it’'s important that we involve their carer. They have valuable knowledge to
contribute and any decision will have an impact on their caring role. For far too
long LA’s have ‘delivered’ services to carers without involving them in any form of
consultation.



Question 17: Should we make provision for the involvement of carers’ organisations
in the planning, shaping and delivery of services and support falling outwith the
scope of integration?

x[ ] Yes [ ] No

Comments: There are numerous national and local carers associations who are
striving to be heard. They should be involved at the very start, and continuously
including provide feedback on the efficiency of the legislation and it’s
implemewntation, and the quality and scope of delivered services.

Question 18: Should we establish a principle about carer and young carer
involvement in care planning for service users (subject to consent) and support for
themselves in areas not covered in existing legislation?

x[ ] Yes [ ] No

Comments: See above

Question 19: What are your views on making provision for young carer involvement
in the planning, shaping and delivery of services for cared-for people and support for
young carers?

Comments: | have no involvement with young carers; however they need as much,
if not more, support as adult carers as their load is likely to be relatively heavier
and longer term.

Planning and Delivery

Question 20: Should we introduce statutory provision to the effect that a local
authority and each relevant Health Board must collaborate and involve relevant
organisations and carers in the development of local carers strategies which must be
kept under review and updated every three years?

x[]Yes ] No

Comments: With the joining of health and social work organisations there is an
opportunity for either massive amounts of bureaucracy with few deliveries, or the
reverse — minimal bureaucracy and considerable delivery of services. Both
organsitions must be led, by legislation if necessary, to the latter.

Question 21: Should we introduce statutory provision to the effect that local
authorities with Health Boards must take steps to ensure, in so far as is reasonably
practicable, that a sufficient range of services is available for meeting the needs for
support to carers and young carers in the area?

x[ ] Yes [ ] No



Comments: See above

Identification

Question 22: Should there be no legislative provision for GPs or local authorities to
maintain a Carers Register in order to support the identification of carers?

[]Yes x[ ] No

Comments: There should be a legislative provision. Given that adult carers are
known to suffer more from depression and have earlier death rates than other
sectors of the population, GP’s should have a statutory obligation to check carers
for depression or other ilinesses on a regular (6 monthly?) basis and report their
finding to Care Managers for action.

Question 23: Should the Scottish Government ensure that good practice is widely
spread amongst Health Boards about the proactive use of Registers of Carers within
GP practices?

x[ ] Yes [ ] No
Comments: See above

Question 24: Should the Scottish Government ask Health Boards to monitor
compliance with the core contractual elements of the GP contract?

x[] Yes ] No
Comments: See above

Carer and Cared-for Person(s) in Different Local Authority Areas
Question 25: What are the views of respondents on the lead local authority for

undertaking the Carer’s Support Plan and agreeing support to the carer where the
carer lives in a different local authority area to the cared-for person(s)?

Comments: This makes sense and avoids the ‘falling between two stools’ trap.

Question 26: What are the views of respondents on which local authority should
cover the costs of support to the carer in these circumstances?

Comments: We in Angus have already been told the all ocsts of support will come
from the personal SDS entitlement.

Question 27: Should the Scottish Government with COSLA produce guidance for
local authorities?

x[]Yes [] No



Comments:






