
 
CONSULTATION QUESTIONS 
 
The Carer’s Assessment: Carer’s Support Plan 
 
Question 1:  Should we change the name of the carer’s assessment to the 
Carer’s Support Plan? 
 

 Yes      No 
 

Comments:  
 
Question 2:  Should we remove the substantial and regular test so that all 
carers will be eligible for the Carer’s Support Plan? 
 

 Yes      No 
 

Comments: Who decides on definition of substantial & regular? It must be the 
carer & the person they care for 

 



Question 3:  Should we remove that part of the existing carer assessment 
process whereby the cared-for person is a person for whom the local authority 
must or may provide community care services/children’s services? 
 

 Yes      No 
 

Comments:  
 
Question 4:   Should we introduce two routes through to the Carer’s Support 
Plan – at the carer’s request and by the local authority making an offer? 
 

 Yes      No 
 

Comments:  
 
Question 5:  Should we remove from statute the wording about the carer’s 
ability to provide care? 
 

 Yes      No 
 

Comments: Should be made clear that outcomes are services for the cared for & 
not the carer 

 
Question 6: Should we introduce a duty for local authorities to inform the carer 
of the length of time it is likely to take to receive the Carer’s Support Plan and 
if it exceeds this time, to be advised of the reasons?  
 

 Yes      No 
 

Comments:  
 
Question 7:  How significant an issue is portability of assessment for service 
users and carers? 
 

Comments: They certainly should not get less in new LA & if it offers more then 
they should access this 

 
Question 8:  Should the Scottish Government and COSLA with relevant 
interests work together to take forward improvements to the portability of 
assessment? 
 

 Yes      No 
 

Comments:  
 
 
 
 



Information and Advice 
 
Question 9: Should we introduce a duty for local authorities to establish and 
maintain a service for providing people with information and advice relating to 
the Carer’s Support Plan and support for carers and young carers? 
 

 Yes      No 
 

Comments: Could be via a Carers Centre but must be up to date, the correct 
advice & at the right time 

 
Question 10:  Should we repeal section 12 of the Community Care and Health 
(Scotland) Act 2002 about the submission of Carer information Strategies to 
Scottish Ministers, subject to reassurances, which are subject in turn to 
Spending Review decisions, about the continuation of funding to Health 
Boards for support to carers and young carers? 
 

 Yes      No 
 

Comments:  
 
 
Support to Carers (other than information and advice) 
 
Question 11:  Should we introduce a duty to support carers and young carers, 
linked to an eligibility framework? 
 

 Yes      No 
 

Comments:  
 
Question 12:  Alternatively, should we retain the existing discretionary power 
to support carers and young carers? 
 

 Yes      No 
 

Comments:  
 
Question 13:  Should we introduce a duty to provide short breaks? 
 

 Yes      No 
 

Comments: Breaks for the carer are not always in the interest of the cared for 
 
 
 
 
 



Stages and Transitions 
 
Question 14:  Should we issue statutory guidance on the Carer’s Support Plan 
which will include guidance for those undertaking the Carer’s Support Plan on 
managing stages of caring?  This would apply to adult carers only.  (For 
young carers, practice guidance will be developed to support management of 
a Child’s Plan through the stages of caring). 
 

 Yes      No 
 

Comments:  
 
Question 15:  Should new carers’ legislation provide for young carers to have 
a Carer’s Support Plan if they seem likely to become an adult carer? Any 
agreed support recorded in the Carer’s Support Plan would be put in place 
after the young carer becomes a (young) adult carer.  
 

 Yes      No 
 

Comments:  
 
Carer Involvement  
 
Question 16:  Should there be carer involvement in the planning, shaping and 
delivery of services for the people they care for and support for carers in 
areas outwith the scope of integration? 
 

 Yes      No 
 

Comments: Bearing in mind the carers capacity to do this 
 
Question 17: Should we make provision for the involvement of carers’ 
organisations in the planning, shaping and delivery of services and support 
falling outwith the scope of integration? 
 

 Yes      No 
 

Comments:  
 
Question 18:  Should we establish a principle about carer and young carer 
involvement in care planning for service users (subject to consent) and 
support for themselves in areas not covered in existing legislation? 
 

 Yes      No 
 

Comments:  
 
 



Question 19:  What are your views on making provision for young carer 
involvement in the planning, shaping and delivery of services for cared-for 
people and support for young carers? 
 

Comments: In principle yes, so long as it is within their ability to do so, may need 
support to understand implications 

 
Planning and Delivery 
 
Question 20:  Should we introduce statutory provision to the effect that a local 
authority and each relevant Health Board must collaborate and involve 
relevant organisations and carers in the development of local carers 
strategies which must be kept under review and updated every three years? 
 

 Yes      No 
 

Comments:  
 
Question 21:  Should we introduce statutory provision to the effect that local 
authorities with Health Boards must take steps to ensure, in so far as is 
reasonably practicable, that a sufficient range of services is available for 
meeting the needs for support to carers and young carers in the area? 
 

 Yes      No 
 

Comments: Also looked at on a regular basis & updated regularly – 3 yearly? 
 
Identification 
 
Question 22:   Should there be no legislative provision for GPs or local 
authorities to maintain a Carers Register in order to support the identification 
of carers? 
 

 Yes      No 
 

Comments: There should be such legislation 
 
Question 23: Should the Scottish Government ensure that good practice is 
widely spread amongst Health Boards about the proactive use of Registers of 
Carers within GP practices?  
 

 Yes      No 
 

Comments:  
 
Question 24:  Should the Scottish Government ask Health Boards to monitor 
compliance with the core contractual elements of the GP contract? 
 



 Yes      No 
 

Comments:  
 
Carer and Cared-for Person(s) in Different Local Authority Areas 
 
Question 25: What are the views of respondents on the lead local authority for 
undertaking the Carer’s Support Plan and agreeing support to the carer where 
the carer lives in a different local authority area to the cared-for person(s)? 
 

Comments: The cared for persons LA 
 
Question 26:  What are the views of respondents on which local authority 
should cover the costs of support to the carer in these circumstances? 
 

Comments: The cared for persons LA 
 
 
Question 27:  Should the Scottish Government with COSLA produce guidance 
for local authorities? 
 

 Yes      No 
 

Comments:  
 




