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CONSULTATION QUESTIONS 
 
The Carer’s Assessment: Carer’s Support Plan 
 
Question 1:  Should we change the name of the carer’s assessment to the Carer’s 
Support Plan? 
 
√ Not for Young Carers     
 

Comments:  The Child’s plan should be the used to assess need, and provide the 
support to enable the young carer to manage their caring role and have a life 
beyond caring.   This is consistent with the GIRFEC principals.  

 
Question 2:  Should we remove the substantial and regular test so that all carers will 
be eligible for the Carer’s Support Plan? 
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√ Not applicable to young carers    
  
 

Comments:  Carer’s support plan should be considered at the point of transition to 
adult services if it is likely that their caring responsibilities will continue into 
adulthood.    

 
 
Question 3:  Should we remove that part of the existing carer assessment process 
whereby the cared-for person is a person for whom the local authority must or may 
provide community care services/children’s services? 
 
√ Yes      
 

Comments: Should be part of the Child’s Plan for young carers. This is particularly 
important in relation to young carers where the cared-for  person does not want to 
obtain support or does not recognise the need for support.    

 
Question 4:   Should we introduce two routes through to the Carer’s Support Plan – 
at the carer’s request and by the local authority making an offer? 
 
√ Not applicable to young carers   
  
 

 
 

 
Question 5:  Should we remove from statute the wording about the carer’s ability to 
provide care? 
 
√ Yes      
 

Comments:  This is a barrier to young carers accessing the support they need to 
enable them to achieve a life / carer balance.  

 
Question 6: Should we introduce a duty for local authorities to inform the carer of the 
length of time it is likely to take to receive the Carer’s Support Plan and if it exceeds 
this time, to be advised of the reasons?  
 
√ Not applicable to young carers until point of transition  
     

Comments:  Should be part of the Child’s plan.  

 
Question 7:  How significant an issue is portability of assessment for service users 
and carers? 
 

Comments:  Young carers should have a child,s plan this is portable, shared and 
regularly reviewed to reflect their current need.  They also need to be signposted 
to services that can help them.   
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Question 8:  Should the Scottish Government and COSLA with relevant interests 
work together to take forward improvements to the portability of assessment? 
 
√ Yes      
 

Comments:  Young carers are carer representatives should be involved  in all 
stages of the assessment.  Plans and outcomes should be accepted wherever the 
carer goes.    

 
 
Information and Advice 
 
Question 9: Should we introduce a duty for local authorities to establish and maintain 
a service for providing people with information and advice relating to the Carer’s 
Support Plan and support for carers and young carers? 
 
√ Yes      
 

Comments:   This should be a shared duty between the NHS and the local 
authority. Young Carers should have access to relevant information and it should 
be available to them in a medium that they are likely to access.   

 
Question 10:  Should we repeal section 12 of the Community Care and Health 
(Scotland) Act 2002 about the submission of Carer Information Strategies to Scottish 
Ministers, subject to reassurances, which are subject in turn to Spending Review 
decisions, about the continuation of funding to Health Boards for support to carers 
and young carers? 
 
√ Yes      
 

Comments: Health Boards and Local Authorities should continue to develop 
strategies for the support of Carers and funding is required to maintain essential   
services for Carers.  Recurring funding should be available to avoid short-term 
planning and the insecurity in providing ongoing support.    

 
 
Support to Carers (other than information and advice) 
 
Question 11:  Should we introduce a duty to support carers and young carers, linked 
to an eligibility framework? 
 
√ No 
 

Comments:  There should be a duty to support young carers, but not linked to an 
eligibility framework.  An eligibility framework will inevitably lead to assessment 
and gate keeping of services which is not helpful if a preventative approach is 
being implemented.  
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Question 12:  Alternatively, should we retain the existing discretionary power to 
support carers and young carers? 
 
√  Yes      
 

Comments:  

 
Question 13:  Should we introduce a duty to provide short breaks? 
 
√  No 
 

Comments:  We should provide young carers with the outcomes that suit them.  
Short breaks and respite for young carers may be appropriate, but we need to 
have a creative, innovative approach to providing opportunities for them 
(networking, access to leisure activities, respite for the cared-for person to give the 
young carer a break) Evidence from Highland indicates that there have been some 
innovative use of funding to provide support for young carers (e.g. hire of camper 
van to enable the young carer and their family to have a break together, time out 
with other young carers to go to the cinema, opportunities to build skills through 
short training courses) . 

 
 
Stages and Transitions 
 
Question 14:  Should we issue statutory guidance on the Carer’s Support Plan which 
will include guidance for those undertaking the Carer’s Support Plan on managing 
stages of caring?  This would apply to adult carers only.  (For young carers, practice 
guidance will be developed to support management of a Child’s Plan through the 
stages of caring). 
 
√  Not applicable to young carers 
 

 

 
Question 15:  Should new carers’ legislation provide for young carers to have a 
Carer’s Support Plan if they seem likely to become an adult carer? Any agreed 
support recorded in the Carer’s Support Plan would be put in place after the young 
carer becomes a (young) adult carer.  
 
√  Yes      
 

Comments:  Transition planning should take account of a young carer becoming a 
young adult carer, but care should be taken so that it is not assumed that the 
young carer will take on this role into adult hood.  The young carer should be 
supported to achieve a balance between their caring role and potential career 
opportunities.  
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Carer Involvement  
 
Question 16:  Should there be carer involvement in the planning, shaping and 
delivery of services for the people they care for and support for carers in areas 
outwith the scope of integration? 
 
√  Yes       
 

Comments:  

 
Question 17: Should we make provision for the involvement of carers’ organisations 
in the planning, shaping and delivery of services and support falling outwith the 
scope of integration? 
 
√  Yes       
 

Comments: where relevant and where value is added by doing so 

 
Question 18:  Should we establish a principle about carer and young carer 
involvement in care planning for service users (subject to consent) and support for 
themselves in areas not covered in existing legislation? 
 
√  Yes       
 

Comments: Yes this would be helpful 

 
 
Question 19:  What are your views on making provision for young carer involvement 
in the planning, shaping and delivery of services for cared-for people and support for 
young carers? 
    

Comments:  Young people need to be involved in the shaping of services and 
support for young carers.  The type of services and support they need changes 
over time as their caring responsibilities change and as expectations change.    

 
Planning and Delivery 
 
Question 20:  Should we introduce statutory provision to the effect that a local 
authority and each relevant Health Board must collaborate and involve relevant 
organisations and carers in the development of local carers strategies which must be 
kept under review and updated every three years? 
 
√  No 
 

Comments:  It is good practice to involve relevant organisations and carers in the 
development of carer strategies 
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Question 21:  Should we introduce statutory provision to the effect that local 
authorities with Health Boards must take steps to ensure, in so far as is reasonably 
practicable, that a sufficient range of services is available for meeting the needs for 
support to carers and young carers in the area? 
 
√  No 
 

Comments:  This should be covered by each areas strategic approach to 
supporting carers 

 
Identification 
 
Question 22:   Should there be no legislative provision for GPs or local authorities to 
maintain a Carers Register in order to support the identification of carers? 
 
√  Yes      
 

Comments: GP registers have been seen to be helpful to ensure that GPs are 
signposting carers to support services and a mechanism to encourage practices to 
develop these registers and update them should be put in place. However the 
register in itself does nothing to help carers and does not help us to identify those 
who are hard to reach. 

 
Question 23: Should the Scottish Government ensure that good practice is widely 
spread amongst Health Boards about the proactive use of Registers of Carers within 
GP practices?  
 
√  Yes      
 

Comments: This will help to ensure that the register has some purpose 

 
Question 24:  Should the Scottish Government ask Health Boards to monitor 
compliance with the core contractual elements of the GP contract? 
 
√  Yes      
 

Comments: Alongside an expectation that all GP practices will undertake carer 
awareness training for all staff in the practice including GPs 

 
Carer and Cared-for Person(s) in Different Local Authority Areas 
 
Question 25: What are the views of respondents on the lead local authority for 
undertaking the Carer’s Support Plan and agreeing support to the carer where the 
carer lives in a different local authority area to the cared-for person(s)? 
 

Comments: The local authority where the carer lives should undertake or arrange 
for the carer to have a CSP so that best use can be made of local 
resources/support networks.  
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Question 26:  What are the views of respondents on which local authority should 
cover the costs of support to the carer in these circumstances? 
 

Comments: The Local Authority where the carer lives should meet the costs of 
support direct to the carer. Costs associated with short breaks/respite arising from 
the care of the cared –for person should be paid by the Local authority where that 
person lives.  

 
 
Question 27:  Should the Scottish Government with COSLA produce guidance for 
local authorities? 
 
√  Yes      
 

Comments:  Should be done in partnership with carer organisations.   

 
 




