
 
 
CONSULTATION QUESTIONS 
 
The Carer’s Assessment: Carer’s Support Plan 
 
Question 1:  Should we change the name of the carer’s assessment to the Carer’s 
Support Plan? 
 
×  Yes      No 
 

Comments: Name change makes it clearer that it is about supporting the carer 

 
Question 2:  Should we remove the substantial and regular test so that all carers will 
be eligible for the Carer’s Support Plan? 
 
×  Yes      No 
 

Comments: All carers should be eligible. Mental health carers have to cope with 
fluctuating symptoms which can make it more difficult to access support 

 
 
 
Question 3:  Should we remove that part of the existing carer assessment process 
whereby the cared-for person is a person for whom the local authority must or may 
provide community care services/children’s services? 
 
×  Yes      No 
 

Comments: Carers should be able to access support whether or not cared for 
person is receiving community care services 

 
Question 4:   Should we introduce two routes through to the Carer’s Support Plan – 
at the carer’s request and by the local authority making an offer? 
 
×  Yes      No 
 

Comments:  

 
Question 5:  Should we remove from statute the wording about the carer’s ability to 
provide care? 
 
×  Yes      No 
 

Comments: Sounds as if the carer is being judged 
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Question 6: Should we introduce a duty for local authorities to inform the carer of the 
length of time it is likely to take to receive the Carer’s Support Plan and if it exceeds 
this time, to be advised of the reasons?  
 
×  Yes      No 
 

Comments: There should be a reasonable  timescale for carers to receive a 
Support Plan to avoid crisis situations developing 

 
Question 7:  How significant an issue is portability of assessment for service users 
and carers? 
 

Comments: It should reduce the need to constantly have to repeat information to 
different people 

 
Question 8:  Should the Scottish Government and COSLA with relevant interests 
work together to take forward improvements to the portability of assessment? 
 
×  Yes      No 
 

Comments:  

 
 
 
 
 
 
Information and Advice 
 
Question 9: Should we introduce a duty for local authorities to establish and maintain 
a service for providing people with information and advice relating to the Carer’s 
Support Plan and support for carers and young carers? 
 
×  Yes      No 
 

Comments: Information needs to be available but should be based locally for 
carers and existing services and resources need to be maintained 

 
Question 10:  Should we repeal section 12 of the Community Care and Health 
(Scotland) Act 2002 about the submission of Carer information Strategies to Scottish 
Ministers, subject to reassurances, which are subject in turn to Spending Review 
decisions, about the continuation of funding to Health Boards for support to carers 
and young carers? 
 

 Yes     ×  No 
 

Comments: If this were to be repealed there needs to be a continued focus from 
health in identifying , informing and supporting carers and a continuation of funding 
which should be ring fenced 
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Support to Carers (other than information and advice) 
 
Question 11:  Should we introduce a duty to support carers and young carers, linked 
to an eligibility framework? 
 
×  Yes      No 
 

Comments: Eligibility must be specific to the needs of carers and be co-produced 
by carers. Any criteria needs to be produced nationally to avoid inconsistency and 
have a preventative aspect to it 

 
Question 12:  Alternatively, should we retain the existing discretionary power to 
support carers and young carers? 
 
×  Yes      No 
 

Comments: Discretionary powers should still remain whatever the eligibility 
framework 

 
Question 13:  Should we introduce a duty to provide short breaks? 
 
×  Yes      No 
 

Comments: All carers should be able to access short breaks if identified in the 
Carers Support Plan 

 
 
 
 
 
 
Stages and Transitions 
 
Question 14:  Should we issue statutory guidance on the Carer’s Support Plan which 
will include guidance for those undertaking the Carer’s Support Plan on managing 
stages of caring?  This would apply to adult carers only.  (For young carers, practice 
guidance will be developed to support management of a Child’s Plan through the 
stages of caring). 
 
×  Yes      No 
 

Comments: Important that there is guidance developed on managing stages of 
caring….carers need to involved in developing this guidance 

 
Question 15:  Should new carers’ legislation provide for young carers to have a 
Carer’s Support Plan if they seem likely to become an adult carer? Any agreed 
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support recorded in the Carer’s Support Plan would be put in place after the young 
carer becomes a (young) adult carer.  
 
×  Yes      No 
 

Comments:  

 
Carer Involvement  
 
Question 16:  Should there be carer involvement in the planning, shaping and 
delivery of services for the people they care for and support for carers in areas 
outwith the scope of integration? 
 
×  Yes      No 
 

Comments: Important carers are involved in a meaningful way 

 
Question 17: Should we make provision for the involvement of carers’ organisations 
in the planning, shaping and delivery of services and support falling outwith the 
scope of integration? 
 
×  Yes      No 
 

Comments: Carers organisations are well placed to be involved 

 
Question 18:  Should we establish a principle about carer and young carer 
involvement in care planning for service users (subject to consent) and support for 
themselves in areas not covered in existing legislation? 
 
×  Yes      No 
 

Comments: Carers and young carers and people who use services need to be 
involved in determining the types of support and services available in their 
community 

 
 
Question 19:  What are your views on making provision for young carer involvement 
in the planning, shaping and delivery of services for cared-for people and support for 
young carers? 
 

Comments: Young carers should have an opportunity to be involved and age 
appropriate methods can be developed in partnership with young carer support 
projects 

 
Planning and Delivery 
 
Question 20:  Should we introduce statutory provision to the effect that a local 
authority and each relevant Health Board must collaborate and involve relevant 
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organisations and carers in the development of local carers strategies which must be 
kept under review and updated every three years? 
 

 Yes      No 
 

Comments:  

 
Question 21:  Should we introduce statutory provision to the effect that local 
authorities with Health Boards must take steps to ensure, in so far as is reasonably 
practicable, that a sufficient range of services is available for meeting the needs for 
support to carers and young carers in the area? 
 
×  Yes      No 
 

Comments:  

 
Identification 
 
Question 22:   Should there be no legislative provision for GPs or local authorities to 
maintain a Carers Register in order to support the identification of carers? 
 

 Yes     ×  No 
 

Comments: There should be legislative provision 

 
Question 23: Should the Scottish Government ensure that good practice is widely 
spread amongst Health Boards about the proactive use of Registers of Carers within 
GP practices?  
 
×  Yes      No 
 

Comments: There needs to be consistency and GPs are best placed to identify 
carers at an early stage and it is in their contract 

 
Question 24:  Should the Scottish Government ask Health Boards to monitor 
compliance with the core contractual elements of the GP contract? 
 
×  Yes      No 
 

Comments: Again this should ensure more consistency 

 
Carer and Cared-for Person(s) in Different Local Authority Areas 
 
Question 25: What are the views of respondents on the lead local authority for 
undertaking the Carer’s Support Plan and agreeing support to the carer where the 
carer lives in a different local authority area to the cared-for person(s)? 
 

Comments: Should be the carer’s local authority 
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Question 26:  What are the views of respondents on which local authority should 
cover the costs of support to the carer in these circumstances? 
 

Comments: Carer’s local authority 

 
 
Question 27:  Should the Scottish Government with COSLA produce guidance for 
local authorities? 
 
×  Yes      No 
 

Comments:  

 
 


