
 
CONSULTATION QUESTIONS 
 
The Carer’s Assessment: Carer’s Support Plan 
 
Question 1:  Should we change the name of the carer’s assessment to the Carer’s 
Support Plan? 
 
� Yes      No 
 

Comments:  

 
Question 2:  Should we remove the substantial and regular test so that all carers will 
be eligible for the Carer’s Support Plan? 
 
�Yes      No 
 

Comments:  

 
 
 
Question 3:  Should we remove that part of the existing carer assessment process 
whereby the cared-for person is a person for whom the local authority must or may 
provide community care services/children’s services? 

�Yes      No 
 

Comments:  

 
Question 4:   Should we introduce two routes through to the Carer’s Support Plan – 
at the carer’s request and by the local authority making an offer? 
 
�Yes      No 
 

Comments: We welcome any move that will make it easier for carers to access a 
Carers Support Plan 

 
Question 5:  Should we remove from statute the wording about the carer’s ability to 
provide care? 
 
�Yes      No 
 

Comments:  

 
Question 6: Should we introduce a duty for local authorities to inform the carer of the 
length of time it is likely to take to receive the Carer’s Support Plan and if it exceeds 
this time, to be advised of the reasons?  
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�Yes      No 
 

Comments: Yes the onus should be on local authorities to inform carers of time 
scales.  Carers have enough pressures on their time without having to contact 
their local authority to find out when they will have receive their support plan. 

 
Question 7:  How significant an issue is portability of assessment for service users 
and carers? 
 

Comments:  

 
Question 8:  Should the Scottish Government and COSLA with relevant interests 
work together to take forward improvements to the portability of assessment? 
 

 Yes      No 
 

Comments:  

 
 
 
 
 
 
Information and Advice 
 
Question 9: Should we introduce a duty for local authorities to establish and maintain 
a service for providing people with information and advice relating to the Carer’s 
Support Plan and support for carers and young carers? 
 
�Yes      No 
 

Comments: Young carers and their families tell us they find it difficult to obtain 
information and advice from their local authority.  Young carers and their families 
would welcome any move to make it easier to for them to access information 
regarding what help might be available to them. 

 
Question 10:  Should we repeal section 12 of the Community Care and Health 
(Scotland) Act 2002 about the submission of Carer information Strategies to Scottish 
Ministers, subject to reassurances, which are subject in turn to Spending Review 
decisions, about the continuation of funding to Health Boards for support to carers 
and young carers? 
 
�Yes     No 
 

Comments: We acknowledge that the integration of health and social care will 
make this provision redundant.  However we have found that the need for our local 
Health Board to submit a Carer Information Strategy has resulted in greater 
recognition of young carers needs and the funding of targeted services for young 
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carers.  We would not like to see these positive outcomes disappear when Carer 
Information Strategies are no longer required. 

 
 
Support to Carers (other than information and advice) 
 
Question 11:  Should we introduce a duty to support carers and young carers, linked 
to an eligibility framework? 
 
�Yes     No 
 

Comments: While we support introducing a duty to support carers and young 
carers we are concerned that the introduction of an eligibility framework may 
unintentionally exclude some groups of carers. 

 
Question 12:  Alternatively, should we retain the existing discretionary power to 
support carers and young carers? 
 

 Yes     �No 
 

Comments: We would favour introducing a duty to support young carers as the 
current discretionary power has not resulted in the consistent recognition of young 
carers especially before they or their family reach a crisis point.  

 
Question 13:  Should we introduce a duty to provide short breaks? 
 
�Yes      No 
 

Comments: Young carers tell us that they very much enjoy having regular short 
breaks from their caring role.  The regular breaks help them to cope with the 
demands of caring and gives them some time to be a child first and a carer 
second. Although there is now recognition when planning services that adult 
carers should be able to access a regular break from caring in our experience this 
has not yet been reflected in planning services for children and young people.   
 
 

 
 
 
 
 
 
Stages and Transitions 
 
Question 14:  Should we issue statutory guidance on the Carer’s Support Plan which 
will include guidance for those undertaking the Carer’s Support Plan on managing 
stages of caring?  This would apply to adult carers only.  (For young carers, practice 
guidance will be developed to support management of a Child’s Plan through the 
stages of caring). 
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  �Yes      No 
 

Comments: We would welcome the introduction of guidance which would provide 
staff with the framework to ensure consistent good practice in the provision of 
carers support plans.   

 
Question 15:  Should new carers’ legislation provide for young carers to have a 
Carer’s Support Plan if they seem likely to become an adult carer? Any agreed 
support recorded in the Carer’s Support Plan would be put in place after the young 
carer becomes a (young) adult carer.  
 
�Yes      No 
 

Comments: transitions between children’s and adult services can be a stressful 
and difficult time.  For young carers entering into adulthood and negotiating how to 
balance moving into further education or employment with caring it is important 
that seamless support is available to them on leaving children’s services to help 
them plan the next stage of their lives successfully.   

 
Carer Involvement  
 
Question 16:  Should there be carer involvement in the planning, shaping and 
delivery of services for the people they care for and support for carers in areas 
outwith the scope of integration? 
 
�Yes      No 
 

Comments:  

 
Question 17: Should we make provision for the involvement of carers’ organisations 
in the planning, shaping and delivery of services and support falling outwith the 
scope of integration? 
 
�Yes      No 
 

Comments:  

 
Question 18:  Should we establish a principle about carer and young carer 
involvement in care planning for service users (subject to consent) and support for 
themselves in areas not covered in existing legislation? 
 
�Yes      No 
 

Comments: We would welcome the opportunity for young carers to be involved in 
care planning for service users in a way that would be appropriate for their age. 
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Question 19:  What are your views on making provision for young carer involvement 
in the planning, shaping and delivery of services for cared-for people and support for 
young carers? 
 

Comments: We welcome the inclusion of young carers in the planning, shaping 
and delivery of services to cared for people and support for young carers.  How to 
achieve this would need to be considered carefully ensuring that the process was 
truly accessible to young carers and age appropriate. 

 
Planning and Delivery 
 
Question 20:  Should we introduce statutory provision to the effect that a local 
authority and each relevant Health Board must collaborate and involve relevant 
organisations and carers in the development of local carers strategies which must be 
kept under review and updated every three years? 
 
�Yes      No 
 

Comments: Local authorities and Health Boards need to listen to the experiences 
and needs of carers and young carers and fully incorporate their views into carer 
strategies.  Strategies should have clear measureable outcomes and these should 
be reviewed and updated at a minimum of every three years. 

 
Question 21:  Should we introduce statutory provision to the effect that local 
authorities with Health Boards must take steps to ensure, in so far as is reasonably 
practicable, that a sufficient range of services is available for meeting the needs for 
support to carers and young carers in the area? 
 
�Yes      No 
 

Comments: Young carers have told us they would like easily accessible friendly 
services that meet their needs.  They also need help when they are identified and 
not be put on a long waiting list. 

 
Identification 
 
Question 22:   Should there be no legislative provision for GPs or local authorities to 
maintain a Carers Register in order to support the identification of carers? 
 

 Yes     �No 
 

Comments: In eleven years of operation we have had less than ten referrals from 
GPs.  Most people who require care will see a GP.  GP’s come into contact with a 
significant number of young carers but refer very few to support services. 

 
Question 23: Should the Scottish Government ensure that good practice is widely 
spread amongst Health Boards about the proactive use of Registers of Carers within 
GP practices?  
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�Yes      No 
 

Comments: Good practice should be ensured and regularly monitored to check it 
is delivering good outcomes for carers. 

 
Question 24:  Should the Scottish Government ask Health Boards to monitor 
compliance with the core contractual elements of the GP contract? 
 
�Yes      No 
 

Comments:  

 
Carer and Cared-for Person(s) in Different Local Authority Areas 
 
Question 25: What are the views of respondents on the lead local authority for 
undertaking the Carer’s Support Plan and agreeing support to the carer where the 
carer lives in a different local authority area to the cared-for person(s)? 
 

Comments:  

 
Question 26:  What are the views of respondents on which local authority should 
cover the costs of support to the carer in these circumstances? 
 

Comments:  

 
 
Question 27:  Should the Scottish Government with COSLA produce guidance for 
local authorities? 
 

 Yes      No 
 

Comments:  

 
 


