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CONSULTATION QUESTIONS 
The Carer’s Assessment: Carer’s Support Plan 
 
Question 1: Should we change the name of the Carer’s Assessment to the 
Carer’s Support Plan? 
 
Yes   
 
Comments:  Changing the name “Carer’s Assessment” may not alter 
problems faced previously, e.g. services being recommended not being 
available, but it may give carers confidence that an ongoing Support Plan will 
be put in place with realistic actions. 
 
The language is also simpler and much clearer 
 
 
Question 2: Should we remove the substantial and regular test so that all 

carers will be eligible for the Carer’s Support Plan? 
 
Yes 
 
Comments:  Support Plans should be made available to all carers, whether 
self referred or referred by a statutory or third sector agency.  There will be 
capacity issues, but these could be overcome with joint working by all 
agencies. 
 
Question 3: Should we remove that part of the existing carer assessment 
process whereby the cared-for person is a person for whom the local authority 

must or may provide community care services/children’s services? 
 
No 
 
Comments:  The local authority should have responsibility for the cared for  
person. 
 

Question 4: Should we introduce two routes through to the Carer’s Support 

Plan – at the carer’s request and by the local authority making an offer? 
 
Yes 
 
Comments:  Local Authority making an offer should be statutory, but also 
through a third sector agency, such as the local Carers Centres. 
 

Question 5: Should we remove from statute the wording about the carer’s 
ability to provide care? 
 
No 
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Comments:  No comments 
 
Question 6: Should we introduce a duty for local authorities to inform the 

carer of the length of time it is likely to take to receive the Carer’s Support 
Plan and if it exceeds this time, to be advised of the reasons? 
 
Yes 
 
Comments:  A time limit for completing the assessment/plan and putting the 
recommendations in place should be laid down in guidance.  Some plans may 
take longer if multiple service provision is involved, but carers must be 
advised of any delay with a satisfactory reason for that delay. This is good 
practice and should be common courtesy. 
 
 
Question 7: How significant an issue is portability of assessment for service 
users and carers? 
 
 
Comments:  Continuity is essential – if a new assessment needs to be carried 
out, the old one should remain in place until the new arrangements are fully 
complete. 
 
Question 8: Should the Scottish Government and COSLA with relevant 
interests work together to take forward improvements to the portability of 
assessment? 
  
Yes  
 
Comments:  Any support to take this forward would be welcome 
 
Information and Advice 
 
Question 7: Should we introduce a duty for local authorities to establish and 
maintain a service for providing people with information and advice relating to 

the Carer’s Support Plan and support for carers and young carers? 
 
Yes 
 
Comments:  It is vital that Support Plans are consistent across Scotland.  A 
new improved national Support Plan should be designed with carer, statutory 
and third sector involvement. 
 
Question 8: Should we repeal section 12 of the Community Care and Health 
(Scotland) Act 2002 about the submission of Carer information Strategies to 
Scottish  Ministers, subject to reassurances, which are subject in turn to 
Spending Review decisions, about the continuation of funding to Health 
Boards for support to carers and young carers? 



 3

 
Yes  
 
Comments:  Carer Information Strategies are now out of date as there is so 
much more than information for carers required.  Joint Carer Strategies 
between local health boards and local authorities should be available with all 
service providers working together to ensure continuous demonstrable 
improvement for all aspects of carers lives. 
 
 
Support to Carers (other than information and advice) 
Question 9: Should we introduce a duty to support carers and young carers, 
linked to an eligibility framework? 
No  
Comments:  Criteria is limiting, requires discretion 
 
Question 10: Alternatively, should we retain the existing discretionary power 
to support carers and young carers? 
Yes  
Comments:  Retaining discretionary power is important  
 
Question 11: Should we introduce a duty to provide short breaks? 
 
Comments:  This would benefit from further discussion as social and health 
care evolves 
 
Stages and Transitions 

Question 12: Should we issue statutory guidance on the Carer’s Support 

Plan which will include guidance for those undertaking the Carer’s Support 
Plan on managing stages of caring? This would apply to adult carers only. 
(For young carers, practice guidance will be developed to support 

management of a Child’s Plan through the stages of caring). 
Yes  
Comments:  This would ensure a more consistent approach and provide 
clarity and set a required standard 
 

Question 13: Should new carers’ legislation provide for young carers to have 

a Carer’s Support Plan if they seem likely to become an adult carer? Any 

agreed support recorded in the Carer’s Support Plan would be put in place 
after the young carer becomes a (young) adult carer. 
Yes  
Comments:  Young Carers who move into adulthood should be offered an 
assessment/plan. 
 
Carer Involvement 
Question 14: Should there be carer involvement in the planning, shaping and 
delivery of services for the people they care for and support for carers in 
areas out with the scope of integration? 
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Yes  
Comments:  No comments 
 

Question 15: Should we make provision for the involvement of carers’ 
organisations in the planning, shaping and delivery of services and support 
falling outwith the scope of integration? 
Yes  
Comments:  No comments 
 
Question 16: Should we establish a principle about carer and young carer 
involvement in care planning for service users (subject to consent) and 
support for themselves in areas not covered in existing legislation? 
Yes  
Comments:  As a principle this needs to be fundamental and every 
opportunity should be taken to establish involvement 
 
 
Question 17: What are your views on making provision for young carer 
involvement in the planning, shaping and delivery of services for cared-for 
people and support for young carers? 
Comments:  This is very important and should be an absolute requirement; 
however we need to make sure that involvement is meaningful. 
 
Planning and Delivery 
 
Question 18: Should we introduce statutory provision to the effect that a local 
authority and each relevant Health Board must collaborate and involve 
relevant organisations and carers in the development of local carers 
strategies which must be kept under review and updated every three years? 
Yes  
Comments:  This would give status and would make sure that we involve the 
right people in the process 
 
Question 19: Should we introduce statutory provision to the effect that local 
authorities with Health Boards must take steps to ensure, in so far as is 
reasonably practicable, that a sufficient range of services is available for 
meeting the needs for support to carers and young carers in the area? 
Yes  
Comments:  Carers should be involved in decision making and may need the 
services of an advocate to do this.  There should be clear guidelines and 
details of services available to enable informed choices to be made. 
 
Identification 
Question 20: Should there be no legislative provision for GPs or local 
authorities to maintain a Carers Register in order to support the identification 
of carers? 
Yes 
Comments:  It is important that all primary care providers maintain a register 
of known carers to ensure any required support is provided at the point of 
identification. 



 5

 
Question 21: Should the Scottish Government ensure that good practice is 
widely spread amongst Health Boards about the proactive use of Registers of 
Carers within GP practices? 
Yes  
Comments: Shared information is shared learning. 
 
Question 22: Should the Scottish Government ask Health Boards to monitor 
compliance with the core contractual elements of the GP contract? 
Yes 
Comments: Anything written into a Contract should be subject to monitoring. 
 
 
Question 23: What are the views of respondents on the lead local authority 
for undertaking the Carer’s Support Plan and agreeing support to the carer 
where the carer lives in a different local authority area to the cared-for 
person(s)? 
 
Comments: It should be the local authority that the cared-for person lives that 
is responsible for supporting the carer. 
 
Question 24: Should the Scottish Government ask Health Boards to monitor 
compliance with the core contractual elements of the GP contract? 
 
Comments: As question 23. 
 
Question 25: Should the Scottish Government with COSLA produce 
guidance for local authorities? 
Yes 
Comments: Guidance should be agreed between service providers and carers 
organisations and be supported by legislation.  It is essential that the Carers 
Support Plan is a national plan, ensuring equality of opportunity/support for all 
carers across Scotland. 
 
 
 
 


