
CONSULTATION QUESTIONS 
 
The Carer’s Assessment: Carer’s Support Plan 
 
Question 1:  Should we change the name of the carer’s assessment to the Carer’s 
Support Plan? 
 
x Yes      No 
 

Comments:  Some carers feel they are being “judged” in some negative way when 
they are being assessed. 

 
Question 2:  Should we remove the substantial and regular test so that all carers will 
be eligible for the Carer’s Support Plan? 
 
x Yes      No 
 

Comments:  Carers are carers and time spent caring is important no matter how 
much. 

 
 
 
Question 3:  Should we remove that part of the existing carer assessment process 
whereby the cared-for person is a person for whom the local authority must or may 
provide community care services/children’s services? 
 
x Yes      No 
 

Comments:  

 
Question 4:   Should we introduce two routes through to the Carer’s Support Plan – 
at the carer’s request and by the local authority making an offer? 
 

 Yes      No 
 

Comments:  

 
Question 5:  Should we remove from statute the wording about the carer’s ability to 
provide care? 
 

 Yes      No 
 

Comments:  

 
Question 6: Should we introduce a duty for local authorities to inform the carer of the 
length of time it is likely to take to receive the Carer’s Support Plan and if it exceeds 
this time, to be advised of the reasons?  
 



 

 2

 Yes      No 
 

Comments:  

 
Question 7:  How significant an issue is portability of assessment for service users 
and carers? 
 

Comments:  

 
Question 8:  Should the Scottish Government and COSLA with relevant interests 
work together to take forward improvements to the portability of assessment? 
 

 Yes      No 
 

Comments:  

 
 
 
 
 
 
Information and Advice 
 
Question 9: Should we introduce a duty for local authorities to establish and maintain 
a service for providing people with information and advice relating to the Carer’s 
Support Plan and support for carers and young carers? 
 
x Yes      No 
 

Comments: Information should be accessible and be age appropriate with non 
jargon language and be updated regularly. 

 
Question 10:  Should we repeal section 12 of the Community Care and Health 
(Scotland) Act 2002 about the submission of Carer information Strategies to Scottish 
Ministers, subject to reassurances, which are subject in turn to Spending Review 
decisions, about the continuation of funding to Health Boards for support to carers 
and young carers? 
 
x Yes      No 
 

Comments:  But the government should continue to fund information and advice 
services. 

 
 
Support to Carers (other than information and advice) 
 
Question 11:  Should we introduce a duty to support carers and young carers, linked 
to an eligibility framework? 
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x Yes      No 
 

Comments: Vital that the framework would be consistent with GIRFEC  

 
Question 12:  Alternatively, should we retain the existing discretionary power to 
support carers and young carers? 
 

 Yes     xNo 
 

Comments:  However Authorities must also have a duty of care to young carers 
who do not meet the eligibility criteria. 

 
Question 13:  Should we introduce a duty to provide short breaks? 
 
xYes      No 
 

Comments: Short breaks are imperative to the health and wellbeing of a carer.  
Thus enabling them to carry on their caring role successfully.. They are also a way 
to young carers having the right to be a child and enjoy being a child.  However not 
all carers want short breaks, so it should be led by choice and individual 
circumstance. 

 
 
 
 
 
 
Stages and Transitions 
 
Question 14:  Should we issue statutory guidance on the Carer’s Support Plan which 
will include guidance for those undertaking the Carer’s Support Plan on managing 
stages of caring?  This would apply to adult carers only.  (For young carers, practice 
guidance will be developed to support management of a Child’s Plan through the 
stages of caring). 
 
xYes      No 
 

Comments:  

 
Question 15:  Should new carers’ legislation provide for young carers to have a 
Carer’s Support Plan if they seem likely to become an adult carer? Any agreed 
support recorded in the Carer’s Support Plan would be put in place after the young 
carer becomes a (young) adult carer.  
 
x Yes      No 
 

Comments:  It would be helpful if young carer and adult carer services work with 
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the young carer together to help the transition for a period prior to their 18th 
birthday. 

 
Carer Involvement  
 
Question 16:  Should there be carer involvement in the planning, shaping and 
delivery of services for the people they care for and support for carers in areas 
outwith the scope of integration? 
 
x Yes      No 
 

Comments:  Definitely but in young carers this should be guided by the childs age 
and stage of development and understanding of their caring role. 

 
Question 17: Should we make provision for the involvement of carers’ organisations 
in the planning, shaping and delivery of services and support falling outwith the 
scope of integration? 
 
x Yes      No 
 

Comments:    

 
Question 18:  Should we establish a principle about carer and young carer 
involvement in care planning for service users (subject to consent) and support for 
themselves in areas not covered in existing legislation? 
 
x Yes      No 
 

Comments: Carers are equal partners in providing care 

 
 
Question 19:  What are your views on making provision for young carer involvement 
in the planning, shaping and delivery of services for cared-for people and support for 
young carers? 
 

Comments:  Young carers should have a say and be kept in the loop at all times 
when planning services around the people they care for as the outcome will have a 
large impact on them as individuals.  However considerations need to be taken 
into account that some young carers feel they are letting the person they are 
caring for down when they may have to get extra support or respite to help them in 
their caring role. 

 
Planning and Delivery 
 
Question 20:  Should we introduce statutory provision to the effect that a local 
authority and each relevant Health Board must collaborate and involve relevant 
organisations and carers in the development of local carers strategies which must be 
kept under review and updated every three years? 
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xYes      No 
 

Comments:  

 
Question 21:  Should we introduce statutory provision to the effect that local 
authorities with Health Boards must take steps to ensure, in so far as is reasonably 
practicable, that a sufficient range of services is available for meeting the needs for 
support to carers and young carers in the area? 
 
xYes      No 
 

Comments:  Has to be a collation of local and national information and services 
available which needs to be updated regularly.   

 
Identification 
 
Question 22:   Should there be no legislative provision for GPs or local authorities to 
maintain a Carers Register in order to support the identification of carers? 
 
x Yes      No 
 

Comments:  Not all carers wish to be called or identified as carers.   It is an 
individual choice.  However it should be and informed choice having looked at 
information about carers and being able to recognise if they are one or not. 

 
Question 23: Should the Scottish Government ensure that good practice is widely 
spread amongst Health Boards about the proactive use of Registers of Carers within 
GP practices?  
 
xYes      No 
 

Comments:  

 
Question 24:  Should the Scottish Government ask Health Boards to monitor 
compliance with the core contractual elements of the GP contract? 
 
xYes      No 
 

Comments:  

 
Carer and Cared-for Person(s) in Different Local Authority Areas 
 
Question 25: What are the views of respondents on the lead local authority for 
undertaking the Carer’s Support Plan and agreeing support to the carer where the 
carer lives in a different local authority area to the cared-for person(s)? 
 

Comments:  Both Authorities involved should have a duty to agree to share the 
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support to the carer. 

 
Question 26:  What are the views of respondents on which local authority should 
cover the costs of support to the carer in these circumstances? 
 

Comments: Both should have a duty to cover the cost. 

 
 
Question 27:  Should the Scottish Government with COSLA produce guidance for 
local authorities? 
 
xYes      No 
 

Comments:  

 
 


