
 
 
CONSULTATION QUESTIONS 
 
The Carer’s Assessment: Carer’s Support Plan 
 
Question 1:  Should we change the name of the carer’s assessment to the Carer’s 
Support Plan? 
 

 Yes      No 
 

Comments: This has been identified as a barrier in Moray by Carers and 
professionals alike. The term Carer Support Plan has already been adopted in 
explanation of the assessment and its aims, as opposed to assessing an 
individual’s ability to care as the title suggests. To change the name nationally will 
not pose any problems locally, and would support the view that the title creates 
barriers to carers accessing an assessment.  

 
Question 2:  Should we remove the substantial and regular test so that all carers will 
be eligible for the Carer’s Support Plan? 
 

 Yes      No 
 

Comments: This would have no impact locally as Moray already do not distinguish 
the substantial and regular role in order to receive support or assessment. 

 
 
 
Question 3:  Should we remove that part of the existing carer assessment process 
whereby the cared-for person is a person for whom the local authority must or may 
provide community care services/children’s services? 
 

 Yes      No 
 

Comments: In Moray this is already the case. We provide support to those with 
cared for those are not eligible for services. This is particularly important for mental 
health carers, or parents of children with ADHD. 

 
Question 4:   Should we introduce two routes through to the Carer’s Support Plan – 
at the carer’s request and by the local authority making an offer? 
 

 Yes      No 
 

Comments: As a commissioned service to conduct Carers Assessments, this is 
already practiced in Moray. Carers request the assessment or are encouraged to 
do so by our Carer Service, though the majority of our referrals are from the local 
authority. 
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Question 5:  Should we remove from statute the wording about the carer’s ability to 
provide care? 
 

 Yes      No 
 

Comments:  

 
Question 6: Should we introduce a duty for local authorities to inform the carer of the 
length of time it is likely to take to receive the Carer’s Support Plan and if it exceeds 
this time, to be advised of the reasons?  
 

 Yes      No 
 

Comments: This is the case locally. All assessments are conducted and completed 
within 28days unless otherwise advised. 

 
Question 7:  How significant an issue is portability of assessment for service users 
and carers? 
 

Comments: very. We have found it a useful tool to emphasise the role of the carer 
to other services or agencies when planning, or delivering support. This should be 
done in anticipatory planning of a move into a different local authority. 

 
Question 8:  Should the Scottish Government and COSLA with relevant interests 
work together to take forward improvements to the portability of assessment? 
 

 Yes      No 
 

Comments: as above. 

 
 
 
 
 
 
Information and Advice 
 
Question 9: Should we introduce a duty for local authorities to establish and maintain 
a service for providing people with information and advice relating to the Carer’s 
Support Plan and support for carers and young carers? 
 

 Yes      No 
 

Comments: This is part of our contract as a commissioned service with the local 
authority and should be a standard good practice across the country.  

 
Question 10:  Should we repeal section 12 of the Community Care and Health 
(Scotland) Act 2002 about the submission of Carer information Strategies to Scottish 
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Ministers, subject to reassurances, which are subject in turn to Spending Review 
decisions, about the continuation of funding to Health Boards for support to carers 
and young carers? 
 

 Yes      No 
 

Comments:  

 
 
Support to Carers (other than information and advice) 
 
Question 11:  Should we introduce a duty to support carers and young carers, linked 
to an eligibility framework? 
 

 Yes      No 
 

Comments: This would reinforce nationally what is already in practice locally. 

 
Question 12:  Alternatively, should we retain the existing discretionary power to 
support carers and young carers? 
 

 Yes      No 
 

Comments:  

 
Question 13:  Should we introduce a duty to provide short breaks? 
 

 Yes      No 
 

Comments: This is already provided in coproduction with our local authority. 

 
 
 
 
 
 
Stages and Transitions 
 
Question 14:  Should we issue statutory guidance on the Carer’s Support Plan which 
will include guidance for those undertaking the Carer’s Support Plan on managing 
stages of caring?  This would apply to adult carers only.  (For young carers, practice 
guidance will be developed to support management of a Child’s Plan through the 
stages of caring). 
 

 Yes      No 
 

Comments:  
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Question 15:  Should new carers’ legislation provide for young carers to have a 
Carer’s Support Plan if they seem likely to become an adult carer? Any agreed 
support recorded in the Carer’s Support Plan would be put in place after the young 
carer becomes a (young) adult carer.  
 

 Yes      No 
 

Comments: This may have implications if there are variances in criteria between 
adult and young carers, or the service they would receive.  

 
Carer Involvement  
 
Question 16:  Should there be carer involvement in the planning, shaping and 
delivery of services for the people they care for and support for carers in areas 
outwith the scope of integration? 
 

 Yes      No 
 

Comments:  

 
Question 17: Should we make provision for the involvement of carers’ organisations 
in the planning, shaping and delivery of services and support falling outwith the 
scope of integration? 
 

 Yes      No 
 

Comments:  

 
Question 18:  Should we establish a principle about carer and young carer 
involvement in care planning for service users (subject to consent) and support for 
themselves in areas not covered in existing legislation? 
 

 Yes      No 
 

Comments:  

 
 
Question 19:  What are your views on making provision for young carer involvement 
in the planning, shaping and delivery of services for cared-for people and support for 
young carers? 
 

Comments: This is needed and work to recognise this amongst professionals is 
essential. Further consideration into introducing rights for carers to request 
multiagency meetings for their cared for in difficult cases should be taken. 

 
Planning and Delivery 
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Question 20:  Should we introduce statutory provision to the effect that a local 
authority and each relevant Health Board must collaborate and involve relevant 
organisations and carers in the development of local carers strategies which must be 
kept under review and updated every three years? 
 

 Yes      No 
 

Comments:  

 
Question 21:  Should we introduce statutory provision to the effect that local 
authorities with Health Boards must take steps to ensure, in so far as is reasonably 
practicable, that a sufficient range of services is available for meeting the needs for 
support to carers and young carers in the area? 
 

 Yes      No 
 

Comments:  

 
Identification 
 
Question 22:   Should there be no legislative provision for GPs or local authorities to 
maintain a Carers Register in order to support the identification of carers? 
 

 Yes      No 
 

Comments:  

 
Question 23: Should the Scottish Government ensure that good practice is widely 
spread amongst Health Boards about the proactive use of Registers of Carers within 
GP practices?  
 

 Yes      No 
 

Comments:  

 
Question 24:  Should the Scottish Government ask Health Boards to monitor 
compliance with the core contractual elements of the GP contract? 
 

 Yes      No 
 

Comments:  

 
Carer and Cared-for Person(s) in Different Local Authority Areas 
 
Question 25: What are the views of respondents on the lead local authority for 
undertaking the Carer’s Support Plan and agreeing support to the carer where the 
carer lives in a different local authority area to the cared-for person(s)? 
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Comments: This is important and steps to ensure information sharing and co-
working between authorities essential. 

 
Question 26:  What are the views of respondents on which local authority should 
cover the costs of support to the carer in these circumstances? 
 

Comments: the local authority in which the cared for resides.  

 
 
Question 27:  Should the Scottish Government with COSLA produce guidance for 
local authorities? 
 

 Yes      No 
 

Comments:  

 
 


