
 

 

 
 
CONSULTATION QUESTIONS 
 
The Carer’s Assessment: Carer’s Support Plan 
 
Question 1:  Should we change the name of the carer’s assessment to the Carer’s 
Support Plan? 
 

 Yes      No 
 

Comments: Yes.  Information from Carers is that the name Carers Support Plan 
sound less like a test and should help to encourage people to apply for a CSP. 

 
Question 2:  Should we remove the substantial and regular test so that all carers will 
be eligible for the Carer’s Support Plan? 
 

 Yes      No 
 

Comments: Carers assessments need to be reviewed regularly and flexible so they 
can take place on demand.  Third sector caters for Carers who are not in receipt of 
services or support from the Local Authority or NHS.  More carers should be able 
to access support to protect their health and wellbeing. 

 
 
 
Question 3:  Should we remove that part of the existing carer assessment process 
whereby the cared-for person is a person for whom the local authority must or may 
provide community care services/children’s services? 
 

 Yes      No 
 

Comments:  
 
Question 4:   Should we introduce two routes through to the Carer’s Support Plan – 
at the carer’s request and by the local authority making an offer? 
 

 Yes      No 
 

Comments:  
 
Question 5:  Should we remove from statute the wording about the carer’s ability to 
provide care? 
 

 Yes      No 
 



 

 

Comments: Yes as it stigmatising. 
 
Question 6: Should we introduce a duty for local authorities to inform the carer of the 
length of time it is likely to take to receive the Carer’s Support Plan and if it exceeds 
this time, to be advised of the reasons?  
 

 Yes      No 
 

Comments: Yes.  Carers need to be kept informed and have an idea how long they 
might need to make extra arrangements.  This would allow them to take some sort 
of control over the situation which may help to lessen the negative impact upon 
their wellbeing. 

 
Question 7:  How significant an issue is portability of assessment for service users 
and carers? 
 

Comments: This is very important to support the ease of carers who may live in a 
different area from the person they care for; for those populations who require care 
out with their home area; and for those who come from travelling communities.  
Caring in these circumstances can be even more challenging which may represent 
an additional negative impact on the health and wellbeing of the carer and the 
person they are caring for. 

 
Question 8:  Should the Scottish Government and COSLA with relevant interests 
work together to take forward improvements to the portability of assessment? 
 

 Yes      No 
 

Comments: Absolutely – people are actually fed up with so many assessments  
because they will likely have been present, and contributed to the cared for 
person’s multiple assessments as well.  Assessments of Carer needs should focus 
upon the whole family situation, not just on the main unpaid Carer. 

 
 
 
 
 
 
Information and Advice 
 
Question 9: Should we introduce a duty for local authorities to establish and maintain 
a service for providing people with information and advice relating to the Carer’s 
Support Plan and support for carers and young carers? 
 

 Yes      No 
 

Comments: A service which provides people with information and advice would be 



 

 

very valuable whether it is placed in the Local Authority or the Third Sector it need 
to be financed, integrated and supported effectively. 

 
Question 10:  Should we repeal section 12 of the Community Care and Health 
(Scotland) Act 2002 about the submission of Carer information Strategies to Scottish 
Ministers, subject to reassurances, which are subject in turn to Spending Review 
decisions, about the continuation of funding to Health Boards for support to carers 
and young carers? 
 

 Yes      No 
 

Comments:  It is very important effective support, advice, advocacy and 
information services are in place to support carers and young carers in order to 
protect their health and wellbeing and that of the person they are caring for. 

 
 
Support to Carers (other than information and advice) 
 
Question 11:  Should we introduce a duty to support carers and young carers, linked 
to an eligibility framework? 
 

 Yes      No 
 

Comments: It is important that people (regardless of criteria) who feel they need 
support are able to access it, when they need it.  All Carers, young or old should 
be eligible for support relevant to their needs. 

 
Question 12:  Alternatively, should we retain the existing discretionary power to 
support carers and young carers? 
 

 Yes      No 
 

Comments: It is important that carers are able to have some control and choice 
over what support services, advice and activities they access and that this is 
available when it suits the carers.  This could help to protect the health and 
wellbeing.  It is important that people (regardless of criteria) who feel they need 
support are able to access it, when they need it.  All Carers, young or old should 
be eligible for support relevant to their needs. 

 
Question 13:  Should we introduce a duty to provide short breaks? 
 

 Yes      No 
 

Comments: Yes.  Carers value time away from their caring responsibilities and it is 
very important that they are offered this service regularly, flexibly and that a short 
break is classed as a break from caring, not necessarily requiring the carer to be 
away from their home.  This will have financial implications for the Local Authority 



 

 

and will need financed.  Effective communication systems need to be in place to 
keep the carer, NHS and LA informed during these times.  Carer organisations 
may be better placed to support this service with the Carer and the person being 
care for at the centre of the process.  In Argyll and Bute there is very little access 
to respite care and it is not available locally which adds to the stress and difficulty 
arranging breaks for Carers. 

 
 
 
 
 
 
Stages and Transitions 
 
Question 14:  Should we issue statutory guidance on the Carer’s Support Plan which 
will include guidance for those undertaking the Carer’s Support Plan on managing 
stages of caring?  This would apply to adult carers only.  (For young carers, practice 
guidance will be developed to support management of a Child’s Plan through the 
stages of caring). 
 

 Yes      No 
 

Comments: Doesn’t necessarily have to be statutory. 
 

 
Question 15:  Should new carers’ legislation provide for young carers to have a 
Carer’s Support Plan if they seem likely to become an adult carer? Any agreed 
support recorded in the Carer’s Support Plan would be put in place after the young 
carer becomes a (young) adult carer.  
 

 Yes      No 
 

Comments: It is important that carers in transition from young carers services to 
adult carers services are supported effectively ad there is sufficient support 
services on each local area to prevent adverse effects on the carers health and 
wellbeing. 

 
Carer Involvement  
 
Question 16:  Should there be carer involvement in the planning, shaping and 
delivery of services for the people they care for and support for carers in areas 
outwith the scope of integration? 
 

 Yes      No 
 

Comments: Absolutely.  Services need to consult carers and the people they care 
when developing services, support, advocacy and information services in their 



 

 

area.  A responsibility for Co-production of services should be required from the 
LA.  

 
Question 17: Should we make provision for the involvement of carers’ organisations 
in the planning, shaping and delivery of services and support falling outwith the 
scope of integration? 
 

 Yes      No 
 

Comments: It is important third sector organisation in particular are included in this 
process as they may be in touch with carers who are not visible to NHS or LA 
services and all of these carers must be supported effectively. 

 
Question 18:  Should we establish a principle about carer and young carer 
involvement in care planning for service users (subject to consent) and support for 
themselves in areas not covered in existing legislation? 
 

 Yes      No 
 

Comments: Yes.  Additional thought is needed to support young carers especially 
through transition from young carer to adult carer to help promote their ability to 
live a happy and fulfilling life of their own separate from their caring responsibilities.  
Carers need to be provided with free training and those who are working in 
addition to Caring should be supported better. 

 
 
Question 19:  What are your views on making provision for young carer involvement 
in the planning, shaping and delivery of services for cared-for people and support for 
young carers? 
 

Comments: Young carers should be involved in this process.  A responsibility for 
Co-production of services should be required from the LA.  

 
Planning and Delivery 
 
Question 20:  Should we introduce statutory provision to the effect that a local 
authority and each relevant Health Board must collaborate and involve relevant 
organisations and carers in the development of local carers strategies which must be 
kept under review and updated every three years? 
 

 Yes      No 
 

Comments: Yes.  NHS and LA will need additional capacity and finance to provide 
this service which should not come from existing monies. 

 
Question 21:  Should we introduce statutory provision to the effect that local 
authorities with Health Boards must take steps to ensure, in so far as is reasonably 



 

 

practicable, that a sufficient range of services is available for meeting the needs for 
support to carers and young carers in the area? 
 

 Yes      No 
 

Comments: Yes.  It is important to support the wellbeing of communities and 
carers that there is a range of services and activities which meet the needs of 
carers in the local community.  Access to free training for Carers should be 
provided with respite provision in place to allow the Carer to attend training which 
can support their caring role and help them learn more about mental health and 
wellbeing.  Additional finance will be needed to develop and sustain these services 
and supports. 

 
Identification 
 
Question 22:   Should there be no legislative provision for GPs or local authorities to 
maintain a Carers Register in order to support the identification of carers? 
 

 Yes      No 
 

Comments: GPs and LA are key in identifying carers in the community and could 
act as a gateway for carers to access advice, support and access to activities 
which could support and promote the health and wellbeing of the carer.  A carers 
register would be valuable to services to help target support, services, activities 
and information which could help promote wellbeing of the carer community.  The 
information GPs collect should be accessible to other services such as Social 
Work and Public Health (Health Improvement Teams). 

 
Question 23: Should the Scottish Government ensure that good practice is widely 
spread amongst Health Boards about the proactive use of Registers of Carers within 
GP practices?  
 

 Yes      No 
 

Comments: Sharing of good practice with support from the SG would be helpful. 
 
Question 24:  Should the Scottish Government ask Health Boards to monitor 
compliance with the core contractual elements of the GP contract? 
 

 Yes      No 
 

Comments: Yes.  Health Boards will require additional funding to administer this as 
GPs may request payment for this service.  An effective reporting mechanism 
would need to be developed to report upon this. 

 
Carer and Cared-for Person(s) in Different Local Authority Areas 
 



 

 

Question 25: What are the views of respondents on the lead local authority for 
undertaking the Carer’s Support Plan and agreeing support to the carer where the 
carer lives in a different local authority area to the cared-for person(s)? 
 

Comments: This service may be effectively supported by Carers organisations 
rather than the LA.  Staff who undertake these assessments must be effectively 
trained and in many cases the significant health issues experienced by the cared 
for person requires that NHS staff are the best places to assess the requirements 
of the service user and carer. 

 
Question 26:  What are the views of respondents on which local authority should 
cover the costs of support to the carer in these circumstances? 
 

Comments:  
 
 
Question 27:  Should the Scottish Government with COSLA produce guidance for 
local authorities? 
 

 Yes      No 
 

Comments: Yes.  Guidance for LA’s would be valuable. 
 
 


