
 
 
CONSULTATION QUESTIONS 
 
The Carer’s Assessment: Carer’s Support Plan 
 
Question 1:  Should we change the name of the carer’s assessment to the Carer’s 
Support Plan? 
 

 Yes      No 
 

Comments: We understand the reasons for the proposed change and would 
therefore support this move. We do have some concerns that this does not 
describe an assessment and suggests the next stage of the process.  It may, 
therefore, be a confusing term. 

 
Question 2:  Should we remove the substantial and regular test so that all carers will 
be eligible for the Carer’s Support Plan? 
 

 Yes      No 
 

Comments: We are fully supportive of this proposal; it will make the system fairer 
and will ensure that everyone gets an assessment. 

 
 
 
Question 3:  Should we remove that part of the existing carer assessment process 
whereby the cared-for person is a person for whom the local authority must or may 
provide community care services/children’s services? 
 

 Yes      No 
 

Comments: We are fully supportive of this for the reasons outlined in the 
consultation document. 

 
Question 4:   Should we introduce two routes through to the Carer’s Support Plan – 
at the carer’s request and by the local authority making an offer? 
 

 Yes      No 
 

Comments: We are supportive of this proposal as many carers will be unaware 
that they have the right to an assessment. 

 
Question 5:  Should we remove from statute the wording about the carer’s ability to 
provide care? 
 

 Yes      No 
 

Comments: This makes sense and means that issues, such as the carer wanting 
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to continue in employment, would be taken into consideration. 

 
Question 6: Should we introduce a duty for local authorities to inform the carer of the 
length of time it is likely to take to receive the Carer’s Support Plan and if it exceeds 
this time, to be advised of the reasons?  
 

 Yes      No 
 

Comments:  

 
Question 7:  How significant an issue is portability of assessment for service users 
and carers? 
 

Comments: Portability of assessment is a significant issue for service users and 
their carers. It should be possible for there to be a seamless transition when a 
person with support needs moves area, where they are provided with consistent 
support and without a break in support. 

 
Question 8:  Should the Scottish Government and COSLA with relevant interests 
work together to take forward improvements to the portability of assessment? 
 

 Yes      No 
 

Comments: No further comment. 

 
 
 
 
 
 
Information and Advice 
 
Question 9: Should we introduce a duty for local authorities to establish and maintain 
a service for providing people with information and advice relating to the Carer’s 
Support Plan and support for carers and young carers? 
 

 Yes      No 
 

Comments: We are strongly in support of this believing that the availability of 
information and advice is absolutely vital to ensure that people receive the support 
to which they are entitled. We believe that people having access to the support 
they need at the right time may prevent people finding themselves in a crisis 
situation later on. 

 
Question 10:  Should we repeal section 12 of the Community Care and Health 
(Scotland) Act 2002 about the submission of Carer information Strategies to Scottish 
Ministers, subject to reassurances, which are subject in turn to Spending Review 
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decisions, about the continuation of funding to Health Boards for support to carers 
and young carers? 
 

 Yes      No 
 

Comments: We do have concerns however that there could be a gap between 
repealing section 12 and health and social care integration being established and 
would want to be reassured that there are transitional safeguards in place. 

 
 
Support to Carers (other than information and advice) 
 
Question 11:  Should we introduce a duty to support carers and young carers, linked 
to an eligibility framework? 
 

 Yes      No 
 

Comments: We believe that it should be a duty to support carers and young 
carers.   

 
Question 12:  Alternatively, should we retain the existing discretionary power to 
support carers and young carers? 
 

 Yes      No 
 

Comments: We believe it is vital that there should be a discretionary power to 
support carers and young carers. What may be lower level support is likely to 
prevent people reaching a situation where they reach a crisis point needing a 
significant level of intervention. 

 
Question 13:  Should we introduce a duty to provide short breaks? 
 

 Yes      No 
 

Comments: We are firmly of the opinion that short breaks can maintain the health 
and well being of carers and provide an important breathing space for both carers 
and people who need support.  RLO has experience of providing short breaks, for 
example through our Broomfield service in Angus, and we can demonstrate the 
positive outcomes of such support. 

 
 
 
Stages and Transitions 
 
Question 14:  Should we issue statutory guidance on the Carer’s Support Plan which 
will include guidance for those undertaking the Carer’s Support Plan on managing 
stages of caring?  This would apply to adult carers only.  (For young carers, practice 
guidance will be developed to support management of a Child’s Plan through the 
stages of caring). 
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 Yes      No 

 
Comments: We believe it is essential that statutory guidance is issued on the 
Carer’s Support Plan and agree with the stages of caring outlined in Chapter 5. 

 
Question 15:  Should new carers’ legislation provide for young carers to have a 
Carer’s Support Plan if they seem likely to become an adult carer? Any agreed 
support recorded in the Carer’s Support Plan would be put in place after the young 
carer becomes a (young) adult carer.  
 

 Yes      No 
 

Comments: We have a concern, however, that it could be assumed that a young 
carer would become an adult carer and would want safeguards in place to ensure 
that options moving into further or higher education and a career are given solid 
consideration. 

 
 
 
 
Carer Involvement  
 
Question 16:  Should there be carer involvement in the planning, shaping and 
delivery of services for the people they care for and support for carers in areas 
outwith the scope of integration? 
 

 Yes      No 
 

Comments: It is essential that all partners are involved in planning, shaping and 
delivering services.  We would want to see the principles of co production firmly 
adhered to.  It is essential to involve carers if support is to be person centred and 
appropriate. 

 
Question 17: Should we make provision for the involvement of carers’ organisations 
in the planning, shaping and delivery of services and support falling outwith the 
scope of integration? 
 

 Yes      No 
 

Comments: We feel this is also important. 

 
Question 18:  Should we establish a principle about carer and young carer 
involvement in care planning for service users (subject to consent) and support for 
themselves in areas not covered in existing legislation? 
 

 Yes      No 
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Comments: We believe it is very important that such a principle is established. 

 
 
Question 19:  What are your views on making provision for young carer involvement 
in the planning, shaping and delivery of services for cared-for people and support for 
young carers? 
 

Comments: We do not have further comments to make. 

 
Planning and Delivery 
 
Question 20:  Should we introduce statutory provision to the effect that a local 
authority and each relevant Health Board must collaborate and involve relevant 
organisations and carers in the development of local carers strategies which must be 
kept under review and updated every three years? 
 

 Yes      No 
 

Comments: We feel that this is important to ensure that support for carers remains 
person centred and focussed and this would help ensure that this is the case. 

 
Question 21:  Should we introduce statutory provision to the effect that local 
authorities with Health Boards must take steps to ensure, in so far as is reasonably 
practicable, that a sufficient range of services is available for meeting the needs for 
support to carers and young carers in the area? 
 

 Yes      No 
 

Comments: It is important that this is a duty and not left to discretion in order to 
ensure that people are able to access the support they require. 

 
Identification 
 
Question 22:   Should there be no legislative provision for GPs or local authorities to 
maintain a Carers Register in order to support the identification of carers? 
 

 Yes      No 
 

Comments: We believe a requirement for GPs or local authorities to hold a Carers 
Register is important in ensuring that there can be forward planning and for 
ensuring that carers are receiving the support that is essential.  Identification of a 
person as a carer by a GP may mean that issues are identified as carers issues 
that may otherwise be missed, for example stress related illness, or injury through 
lifting. We are particularly concerned about older family carers of adults with 
learning disability where there is a need to plan ahead for a point in time when the 
person may need more formalised support. 
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Question 23: Should the Scottish Government ensure that good practice is widely 
spread amongst Health Boards about the proactive use of Registers of Carers within 
GP practices?  
 

 Yes      No 
 

Comments: Our response to question 22 is relevant here also. 

 
Question 24:  Should the Scottish Government ask Health Boards to monitor 
compliance with the core contractual elements of the GP contract? 
 

 Yes      No 
 

Comments: We are concerned that carers may be missed as a specific group so 
we would welcome this monitoring. 

 
Carer and Cared-for Person(s) in Different Local Authority Areas 
 
Question 25: What are the views of respondents on the lead local authority for 
undertaking the Carer’s Support Plan and agreeing support to the carer where the 
carer lives in a different local authority area to the cared-for person(s)? 
 

Comments: We do not have a view on this difficult question. 

 
Question 26:  What are the views of respondents on which local authority should 
cover the costs of support to the carer in these circumstances? 
 

Comments: We do not have a view on this issue. 

 
 
Question 27:  Should the Scottish Government with COSLA produce guidance for 
local authorities? 
 

 Yes      No 
 

Comments: We do not have additional comments to make here. 

 
 


