
 
 
 
East Dunbartonshire Joint Carers Working Group 
 
 
This Working Group is comprised of staff from East Dunbartonshire Council, East 
Dunbartonshire Community Health Partnership, Carers Link East Dunbartonshire 
and local Carers. The consultation was discussed and there were many areas of 
agreement. Being a diverse group there were also alternative opinions of some 
issues which have been included below. This submission has been compiled from 
the available responses as not all members of the group were present or 
subsequently able to contribute.  Some issues were not discussed due to time 
constraints and these have been left blank 
 
 
 
CONSULTATION QUESTIONS 
 
The Carer’s Assessment: Carer’s Support Plan 
 
Question 1:  Should we change the name of the carer’s assessment to the Carer’s 
Support Plan? 
 

 Yes      No 
 

  Change from ‘Carer’s Assessment’ to increase take up and encourage 
more carers to come forward for support. 

  Levels of Carer Support Plans will vary depending on the impact of their 
caring role; some may need only a ‘light touch’ approach with regular 
reviews. 

 Plans will be more personalised and will focus on achieving better 
outcomes for the carer. 

 
Question 2:  Should we remove the substantial and regular test so that all carers will 
be eligible for the Carer’s Support Plan? 
 

 Yes      No 
 

 Eligibility – all carers regardless of the level of care they provide should be eligible 
for a Carer’s Support Plan. 

 
 
Question 3:  Should we remove that part of the existing carer assessment process 
whereby the cared-for person is a person for whom the local authority must or may 
provide community care services/children’s services? 
 

 Yes      No 
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 Eligibility – all carers regardless of the level of care they provide should be eligible 
for a Carer’s Support Plan. 

 
Question 4:   Should we introduce two routes through to the Carer’s Support Plan – 
at the carer’s request and by the local authority making an offer? 
 

 Yes      No 
 

Both routes should be available to obtain a Carer’s Support Plan 

 
Question 5:  Should we remove from statute the wording about the carer’s ability to 
provide care? 
 

 Yes      No 
 

Comments:  

 
Question 6: Should we introduce a duty for local authorities to inform the carer of the 
length of time it is likely to take to receive the Carer’s Support Plan and if it exceeds 
this time, to be advised of the reasons?  
 

 Yes      No 
 

 LA should have a duty to set realistic waiting times, advise individuals of these 
and explain reasons if waiting times are exceeded 

 
Question 7:  How significant an issue is portability of assessment for service users 
and carers? 
 

 Carers Assessment  should be undertaken by the carer’s LA area and should act 
as a ‘passport’ in the event of the carer moving to another LA area, this will allow 
continued support to the carer until a new assessment is undertaken by new LA. 

 
Question 8:  Should the Scottish Government and COSLA with relevant interests 
work together to take forward improvements to the portability of assessment? 
 

 Yes      No 
 

Improvements to the portability of assessments would be welcomed 

 
 
Information and Advice 
 
Question 9: Should we introduce a duty for local authorities to establish and maintain 
a service for providing people with information and advice relating to the Carer’s 
Support Plan and support for carers and young carers? 
 

 Yes      No 
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 Some members of the Joint working Group thought this should be a duty, while 
other members thought that rather than a duty, it should be a recommendation 
as other services should also be doing this. 
 

 
Question 10:  Should we repeal section 12 of the Community Care and Health 
(Scotland) Act 2002 about the submission of Carer information Strategies to Scottish 
Ministers, subject to reassurances, which are subject in turn to Spending Review 
decisions, about the continuation of funding to Health Boards for support to carers 
and young carers? 
 

 Yes      No 
 

Some members of the Joint Working Group took the view that as Health currently 
prepare the Carer Information Strategy this would be replaced assuming funding 
was available following the integration of Social Care and Health to develop a new 
Joint Carers’ Strategy, and that support for carers from Health Boards must still be 
maintained. 
Another view disagreed with the above and considered that the sharing of 
information between Boards as to the effectiveness of initiatives developed as a 
result of the CIS monies is useful and should be encouraged.  Guidance should 
continue to be provided with the funding to ensure appropriate spend.   

 
 
Support to Carers (other than information and advice) 
 
Question 11:  Should we introduce a duty to support carers and young carers, linked 
to an eligibility framework? 
 

 Yes      No 
 

 LA’s should have a duty to ensure available and appropriate support for 
adult carers and young carers  in accordance with their support plans 

 Eligibility Criteria – a national eligibility framework should be co-produced 
with carers. 

 LA’s to develop a local eligibility framework to include preventative support 
 

 
Question 12:  Alternatively, should we retain the existing discretionary power to 
support carers and young carers? 
 

 Yes      No 
 

Comments:  

 
Question 13:  Should we introduce a duty to provide short breaks? 
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 Yes      No 
 

  LA’s should have a duty to promote short breaks as is reasonable and 
practicable. 

 LA’s to develop a local eligibility framework to include preventative support 
and short breaks. 

 
 
 
Stages and Transitions 
 
Question 14:  Should we issue statutory guidance on the Carer’s Support Plan which 
will include guidance for those undertaking the Carer’s Support Plan on managing 
stages of caring?  This would apply to adult carers only.  (For young carers, practice 
guidance will be developed to support management of a Child’s Plan through the 
stages of caring). 
 

 Yes      No 
 

 Statutory guidance should be issued on the Carers’ Support Plan which will take 
into account how the different stages of caring can affect individuals. 

 
Question 15:  Should new carers’ legislation provide for young carers to have a 
Carer’s Support Plan if they seem likely to become an adult carer? Any agreed 
support recorded in the Carer’s Support Plan would be put in place after the young 
carer becomes a (young) adult carer.  
 

 Yes      No 
 

 Young Carers approaching 18 years should have a support plan in place to 
enable smooth transition into becoming an adult carer so that they receive 
continued support 

 
Carer Involvement  

. 
 
Question 16:  Should there be carer involvement in the planning, shaping and 
delivery of services for the people they care for and support for carers in areas 
outwith the scope of integration? 
 

 Yes      No 
 

.Carers to be involved in shaping services within their community and be actively 
involved in strategic planning and commissioning groups.  

 
Question 17: Should we make provision for the involvement of carers’ organisations 
in the planning, shaping and delivery of services and support falling outwith the 
scope of integration? 
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 Yes      No 
 

Carers and carers’ organisations should be involved in the planning, shaping and 
delivery of services 

 
Question 18:  Should we establish a principle about carer and young carer 
involvement in care planning for service users (subject to consent) and support for 
themselves in areas not covered in existing legislation? 
 

 Yes      No 
 

 The core principles which underpin carer involvement should be embedded within 
the Carers Legislation Bill. However attention should be paid to avoiding  any  
potential conflict  between parts of the provision of the Carers Legislation Bill with 
the  Mental Health (Scotland) Bill and Adults with Incapacity (Scotland) Bill.  

 
 
Question 19:  What are your views on making provision for young carer involvement 
in the planning, shaping and delivery of services for cared-for people and support for 
young carers? 
 

Young Carers should be involved  in the planning, shaping and delivery of services 
for cared-for people and support for young carers. 

 
Planning and Delivery 
 
Question 20:  Should we introduce statutory provision to the effect that a local 
authority and each relevant Health Board must collaborate and involve relevant 
organisations and carers in the development of local carers strategies which must be 
kept under review and updated every three years? 
 

 Yes      No 
 

 LA and Health Boards should involve and collaborate with carer’s, and carers’ 
organisations in the development of a local carers’ strategy which should include 
young carers. 

 
Question 21:  Should we introduce statutory provision to the effect that local 
authorities with Health Boards must take steps to ensure, in so far as is reasonably 
practicable, that a sufficient range of services is available for meeting the needs for 
support to carers and young carers in the area? 
 

 Yes      No 
 

 LA  and Health Boards should  ensure there are sufficient services to meet the 
needs of carers as is reasonable and practicable 

 
Identification 
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Question 22:   Should there be no legislative provision for GPs or local authorities to 
maintain a Carers Register in order to support the identification of carers? 
 

 Yes      No 
 

There was a lack of agreement amongst the group about legislation for GP 
practices or LA to develop/maintain a carers’ register to support the identification 
of carers. Some members felt there should be such legislation, especially for GP 
practices to identify those who never come into contact with social work services.  
  
Another view agreed that there should be no such legislation but that GP practices 
should be encouraged to develop/maintain a carers’ register   These registers at 
GP surgeries  could be used to encourage carers to request a support plan.   
 

 
Question 23: Should the Scottish Government ensure that good practice is widely 
spread amongst Health Boards about the proactive use of Registers of Carers within 
GP practices?  
 

 Yes      No 
 

GP should refer carers for an assessment and trigger regular reviews to determine 
changes in carers’ circumstances and further supports to maintain health and well-
being.Good practice should be shared. 

 
Question 24:  Should the Scottish Government ask Health Boards to monitor 
compliance with the core contractual elements of the GP contract? 
 

 Yes      No 
 

Scottish Government should place a duty on Health Boards to monitor compliance 
with the GP contract. 

 
Carer and Cared-for Person(s) in Different Local Authority Areas 
 
Question 25: What are the views of respondents on the lead local authority for 
undertaking the Carer’s Support Plan and agreeing support to the carer where the 
carer lives in a different local authority area to the cared-for person(s)? 
 

Comments:  

 
Question 26:  What are the views of respondents on which local authority should 
cover the costs of support to the carer in these circumstances? 
 

Comments:  
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Question 27:  Should the Scottish Government with COSLA produce guidance for 
local authorities? 
 

 Yes      No 
 

Comments:  

 


