
 
 
CONSULTATION QUESTIONS 
 
The Carer’s Assessment: Carer’s Support Plan 
 
Question 1:  Should we change the name of the carer’s assessment to the Carer’s 
Support Plan? 
 
√  Yes      No 
 

Comments:  

 
Question 2:  Should we remove the substantial and regular test so that all carers will 
be eligible for the Carer’s Support Plan? 
 
√  Yes      No 
 

Comments:  

 
 
 
Question 3:  Should we remove that part of the existing carer assessment process 
whereby the cared-for person is a person for whom the local authority must or may 
provide community care services/children’s services? 
 
√  Yes      No 
 

Comments:  All carers, whether or not the cared-for person gets support provided 
by the local authority,  should be part of the carers assessment process.   

 
Question 4:   Should we introduce two routes through to the Carer’s Support Plan – 
at the carer’s request and by the local authority making an offer? 
 
√  Yes      No 
 

Comments: The carer should be able to ask for one and be offered one. 
It should be mandatory for the local authority to offer it. 

 
Question 5:  Should we remove from statute the wording about the carer’s ability to 
provide care? 
 
√  Yes      No 
 

Comments: Currently the wording says that a carer’s ability to give care is being 
assessed. Some carers don’t like this. They think it is saying they are not good 
enough at giving care.  The rules should be changed so that the Carer’s Support 
Plan doesn’t say anything about a carer’s “ability to give care”. 
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Question 6: Should we introduce a duty for local authorities to inform the carer of the 
length of time it is likely to take to receive the Carer’s Support Plan and if it exceeds 
this time, to be advised of the reasons?  
 
√  Yes      No 
 

Comments: Not knowing how long it takes to get a Carers Support Plan can add to 
the anxiety and stress for carers.  It is important to explain the process and the 
timescale from the beginning.  It is important not to wait until the last moment to tell 
the carer of delays or that it will take longer. They should be told why it is taking 
longer.  

 
Question 7:  How significant an issue is portability of assessment for service users 
and carers? 
 

Comments: This is important.  Carers may have to choose to move so they can 
receive additional help and support from family members or may have to move 
because of employment. To ensure carers can have a “life of their own” and that 
their own health and wellbeing are not compromised because of their caring role, a 
move which would help to support this should not be compromised because of a 
delay in services for the person they care for. 

 
Question 8:  Should the Scottish Government and COSLA with relevant interests 
work together to take forward improvements to the portability of assessment? 
 
√  Yes      No 
 

Comments:  Not all parts of the country have the same services. Service users 
might not be able to get the same support if they move to a new area. They might 
have to wait until a new carer’s assessment is done. 
We think it should be easier for service users and carers to move to a new area. 
We think the Government and local authorities should work together to make this 
happen. 
 

 
 
Information and Advice 
 
Question 9: Should we introduce a duty for local authorities to establish and maintain 
a service for providing people with information and advice relating to the Carer’s 
Support Plan and support for carers and young carers? 
 
√  Yes      No 
 

Comments: The information and advice must be independent. 
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Question 10:  Should we repeal section 12 of the Community Care and Health 
(Scotland) Act 2002 about the submission of Carer information Strategies to Scottish 
Ministers, subject to reassurances, which are subject in turn to Spending Review 
decisions, about the continuation of funding to Health Boards for support to carers 
and young carers? 
 

 Yes     √  No 
 

Comments: There should be an independent overview of all local authority 
strategies and plans for support.    

 
 
Support to Carers (other than information and advice) 
 
Question 11:  Should we introduce a duty to support carers and young carers, linked 
to an eligibility framework? 
 
√  Yes      No 
 

Comments: There should be a duty to support carers and young carers.   

 
Question 12:  Alternatively, should we retain the existing discretionary power to 
support carers and young carers? 
 

 Yes     √  No 
 

Comments:  No – there should be a duty to support carers and young carers. 

 
Question 13:  Should we introduce a duty to provide short breaks? 
 
√  Yes      No 
 

Comments: Research shows that if carers get short breaks they are more able to 
continue in their role as a carer. 
There must be flexibility built in that carers can take the person they care for with 
them on a short break if that is their choice.   
More planning time is needed to allow carers to put other things in place to allow 
them to take a short break.  They can get too short notice. 

 
 
 
 
Stages and Transitions 
 
Question 14:  Should we issue statutory guidance on the Carer’s Support Plan which 
will include guidance for those undertaking the Carer’s Support Plan on managing 
stages of caring?  This would apply to adult carers only.  (For young carers, practice 
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guidance will be developed to support management of a Child’s Plan through the 
stages of caring). 
 
√  Yes      No 
 

Comments: Yes. It must include stages within adult services and between adult 
services and older peoples services.  

 
Question 15:  Should new carers’ legislation provide for young carers to have a 
Carer’s Support Plan if they seem likely to become an adult carer? Any agreed 
support recorded in the Carer’s Support Plan would be put in place after the young 
carer becomes a (young) adult carer.  
 
√  Yes      No 
 

Comments: Their needs as a carer will change and it is important that there is a 
smooth transition from a young carer to an adult carer with smooth transition in 
support etc.  

 
Carer Involvement  
 
Question 16:  Should there be carer involvement in the planning, shaping and 
delivery of services for the people they care for and support for carers in areas 
outwith the scope of integration? 
 
√  Yes      No 
 

Comments:  

 
Question 17: Should we make provision for the involvement of carers’ organisations 
in the planning, shaping and delivery of services and support falling outwith the 
scope of integration? 
 
√  Yes      No 
 

Comments:  

 
Question 18:  Should we establish a principle about carer and young carer 
involvement in care planning for service users (subject to consent) and support for 
themselves in areas not covered in existing legislation? 
 
√  Yes      No 
 

Yes and there should be support for this to happen.    
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Question 19:  What are your views on making provision for young carer involvement 
in the planning, shaping and delivery of services for cared-for people and support for 
young carers? 
 

Comments: Young carers want and need to be involved. They may need 
specialised support to help them be involved fully.  
  

 
Planning and Delivery 
 
Question 20:  Should we introduce statutory provision to the effect that a local 
authority and each relevant Health Board must collaborate and involve relevant 
organisations and carers in the development of local carers strategies which must be 
kept under review and updated every three years? 
 
√  Yes      No 
 

Comments:  

 
Question 21:  Should we introduce statutory provision to the effect that local 
authorities with Health Boards must take steps to ensure, in so far as is reasonably 
practicable, that a sufficient range of services is available for meeting the needs for 
support to carers and young carers in the area? 
 
√  Yes      No 
 

Comments:  

 
Identification 
 
Question 22:   Should there be no legislative provision for GPs or local authorities to 
maintain a Carers Register in order to support the identification of carers? 
 

 Yes     √  No 
 

Comments: There should be legislative provision for GPS and local authorities to 
maintain a Carers Register in order to support the identification of carers. 
 
GPs are often the first place that a person goes to.  They may not think of 
themselves as a carer.  GPs can maintain a register – but they must then link the 
individuals to carer support and getting a carers support plan.  

 
Question 23: Should the Scottish Government ensure that good practice is widely 
spread amongst Health Boards about the proactive use of Registers of Carers within 
GP practices?  
 
√  Yes      No 
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Comments: Yes, sharing good practice is always good.  It will help GPs and others 
see how useful having and using a Register of carers is and will show the benefits 
for the carer, the cared for person and for the GPs themselves.   

 
Question 24:  Should the Scottish Government ask Health Boards to monitor 
compliance with the core contractual elements of the GP contract? 
 
√  Yes      No 
 

Comments:  

 
Carer and Cared-for Person(s) in Different Local Authority Areas 
 
Question 25: What are the views of respondents on the lead local authority for 
undertaking the Carer’s Support Plan and agreeing support to the carer where the 
carer lives in a different local authority area to the cared-for person(s)? 
 

Comments: the local authority where the carer lives should take the lead on the 
Carer’s support plan. But they must work with the other local authority.  They can’t 
do it in isolation from the LA where the cared for person lives.  

 
Question 26:  What are the views of respondents on which local authority should 
cover the costs of support to the carer in these circumstances? 
 

Comments:  The costs should be covered by the local authority where the carer 
lives.  But they need to work with the other local authority.  

 
 
Question 27:  Should the Scottish Government with COSLA produce guidance for 
local authorities? 
 
√  Yes      No 
 

Comments:  

 
These comments are from the Edinburgh Carers Reference Group. 
 
Outside the Box is commissioned by Edinburgh CHP and the City of Edinburgh 
Council to provide independent support to the Edinburgh Carers Reference Group. 
 
 


