
CONSULTATION QUESTIONS 
 
The Carer’s Assessment: Carer’s Support Plan 
 
Question 1:  Should we change the name of the carer’s assessment to the 
Carer’s Support Plan? 
 
Yes      No 
 

Comments:  Are the assessments fully accessible at the present time? Does the 
carer receive a copy of their assessment? Is the copy in a format that is accessible 
to the carer – for example, if the carer is a Deaf BSL user, do they receive a copy 
of their assessment in BSL?  

 
Question 2:  Should we remove the substantial and regular test so that all 
carers will be eligible for the Carer’s Support Plan? 
 
Yes      No 
 

Comments:  

 
 
 
Question 3:  Should we remove that part of the existing carer assessment 
process whereby the cared-for person is a person for whom the local authority 
must or may provide community care services/children’s services? 
 
Yes      No 
 

The cared-for person may not be accessing community care services/children’s 
services but that does not mean that the person is not being cared for. The cared- 
for person could simply be needing care to help with a medical condition. 

 
Question 4:   Should we introduce two routes through to the Carer’s Support 
Plan – at the carer’s request and by the local authority making an offer? 
 
Yes      No 
 

Having two routes should make it easier for carers to access the Carer’s 
Assessment/Support Plan. 

 
Question 5:  Should we remove from statute the wording about the carer’s 
ability to provide care? 
 
Yes      No 
 

Comments:  

 



Question 6: Should we introduce a duty for local authorities to inform the carer 
of the length of time it is likely to take to receive the Carer’s Support Plan and 
if it exceeds this time, to be advised of the reasons?  
 
Yes      No 
 

  

 
Question 7:  How significant an issue is portability of assessment for service 
users and carers? 
 

This will be important if either the carer or the cared-for person has to move across 
local authorities to make it easier for either party. It makes little sense to either 
carers or cared-for people to have to start the process all over again when the only 
thing that has changed is the person’s locale. The assessment/plan can be 
adjusted to take into account the changes, rather than starting the process from 
the beginning.  

 
Question 8:  Should the Scottish Government and COSLA with relevant 
interests work together to take forward improvements to the portability of 
assessment? 
 
Yes      No 
 

Comments:  

 
 
 
Information and Advice 
 
Question 7: Should we introduce a duty for local authorities to establish and 
maintain a service for providing people with information and advice relating to 
the Carer’s Support Plan and support for carers and young carers? 
 
Yes      No 
 

Comments: The duty should include adopting the “Principles of Inclusive 
Communication” http://www.scotland.gov.uk/Publications/2011/09/14082209/0 so 
that all the information and advice relating the Carer’s Support Plan is fully 
accessible for all carers. The Care Information Scotland website mentioned in the 
consultation paper is not, as yet, fully accessible, neither is the Living IT Up 
website. For example, there are no captions on the video clips and the contacts 
are for telephone numbers – deaf people cannot use a telephone and there is no 
SMS text numbers available as an alternative. Many older people do not use 
email. 

 
Question 8:  Should we repeal section 12 of the Community Care and Health 
(Scotland) Act 2002 about the submission of Carer information Strategies to 
Scottish Ministers, subject to reassurances, which are subject in turn to 



Spending Review decisions, about the continuation of funding to Health 
Boards for support to carers and young carers? 
 

 Yes      No 
 

Comments:  

 
 
Support to Carers (other than information and advice) 
 
Question 9:  Should we introduce a duty to support carers and young carers, 
linked to an eligibility framework? 
 
Yes      No 
 

Comments:  

 
Question 10:  Alternatively, should we retain the existing discretionary power 
to support carers and young carers? 
 

 Yes      No 
 

Comments:  

 
Question 11:  Should we introduce a duty to provide short breaks? 
 

 Yes      No 
 

Comments:  

 
 
 
 
 
 
Stages and Transitions 
 
Question 12:  Should we issue statutory guidance on the Carer’s Support Plan 
which will include guidance for those undertaking the Carer’s Support Plan on 
managing stages of caring?  This would apply to adult carers only.  (For 
young carers, practice guidance will be developed to support management of 
a Child’s Plan through the stages of caring). 
 
Yes      No 
 

Comments:  

 



Question 13:  Should new carers’ legislation provide for young carers to have 
a Carer’s Support Plan if they seem likely to become an adult carer? Any 
agreed support recorded in the Carer’s Support Plan would be put in place 
after the young carer becomes a (young) adult carer.  
 
Yes      No 
 

Comments:  

 
Carer Involvement  
 
Question 14:  Should there be carer involvement in the planning, shaping and 
delivery of services for the people they care for and support for carers in 
areas outwith the scope of integration? 
 
Yes      No 
 

Comments: This involvement must be supported by appropriate professional 
registered language/communication support for those who need it. For example, 
Deaf BSL users, Deafblind carers and Deafened carers are too often left out of 
planning, etc because their language/communication support needs are not taken 
into consideration when organising meetings, consultations, etc. 

 
Question 15: Should we make provision for the involvement of carers’ 
organisations in the planning, shaping and delivery of services and support 
falling outwith the scope of integration? 
 

 Yes      No 
 

Comments: Individual carers should be included, including the more “hard to 
reach” carers – from the Deaf Community, Deafened people, from the BME 
community, etc, before carers’ organisations are involved at a local level.  

 
Question 16:  Should we establish a principle about carer and young carer 
involvement in care planning for service users (subject to consent) and 
support for themselves in areas not covered in existing legislation? 
 
Yes      No 
 

Comments: All involvement needs to be fully accessible and this should be 
explicitly built in to any guidance. 

 
 
Question 17:  What are your views on making provision for young carer 
involvement in the planning, shaping and delivery of services for cared-for 
people and support for young carers? 
 

Comments: Young carers should be involved in the planning, shaping and delivery 
of services for cared-for people and support for young carers. This should be fully 



accessible with appropriate professional registered language/communication 
support provided so that young deaf carers can take part. 

 
Planning and Delivery 
 
Question 18:  Should we introduce statutory provision to the effect that a local 
authority and each relevant Health Board must collaborate and involve 
relevant organisations and carers in the development of local carers 
strategies which must be kept under review and updated every three years? 
 
Yes      No 
 

Comments: It should also be recognised that carers do get the same consultation 
fatigue as other people, but that this should not be a reason not to ask for their 
input. Within the statutory provision, it should be explicitly stated that all 
collaboration and involvement needs to be fully inclusive in terms of language and 
communication and that individual’s support needs will be realised. 

 
Question 19:  Should we introduce statutory provision to the effect that local 
authorities with Health Boards must take steps to ensure, in so far as is 
reasonably practicable, that a sufficient range of services is available for 
meeting the needs for support to carers and young carers in the area? 
 
Yes      No 
 

Comments:  

 
Identification 
 
Question 20:   Should there be no legislative provision for GPs or local 
authorities to maintain a Carers Register in order to support the identification 
of carers? 
 

 Yes      No 
 

Comments:  

 
Question 21: Should the Scottish Government ensure that good practice is 
widely spread amongst Health Boards about the proactive use of Registers of 
Carers within GP practices?  
 

 Yes      No 
 

Comments:  

 
Question 22:  Should the Scottish Government ask Health Boards to monitor 
compliance with the core contractual elements of the GP contract? 
 



 Yes      No 
 

Comments:  

 
Carer and Cared-for Person(s) in Different Local Authority Areas 
 
Question 23: What are the views of respondents on the lead local authority for 
undertaking the Carer’s Support Plan and agreeing support to the carer where 
the carer lives in a different local authority area to the cared-for person(s)? 
 

Comments: When the decision is made, the information for carers should be easy 
to understand and be fully accessible so that all carers know where they will get 
the support they need. 

 
Question 24:  What are the views of respondents on which local authority 
should cover the costs of support to the carer in these circumstances? 
 

Comments:  

 
 
Question 25:  Should the Scottish Government with COSLA produce guidance 
for local authorities? 
 
Yes      No 
 

Comments: The guidance should be explicit as to the provision of appropriate 
professional registered language/communication support for those carers who 
need it as well as the provision of fully accessible and easy to understand 
information. 

 


