CONSULTATION QUESTIONS

The Carer’s Assessment: Carer’s Support Plan

Question 1: Should we change the name of the carer’s assessment to the Carer’s
Support Plan?
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Question 2: Should we remove the substantial and regular test so that all carers will
be eligible for the Carer's Support Plan?
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Question 3: Should we remove that part of the existing carer assessment process
whereby the cared-for person is a person for whom the local authority must or may
provide community care services/children’s services?
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Question 4: Should we introduce two routes through to the Carer’'s Support Plan —
at the carer’s request and by the local authority making an offer?

M Yes [ No

Comments:

Question 5: Should we remove from statute the wording about the carer’s ability to
provide care?

M Yes 1 No
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Question 6: Should we introduce a duty for local authorities to inform the carer of the
length of time it is likely to take to receive the Carer's Support Plan and if it exceeds
this time, to be advised of the reasons?

V] Yes (1 No .
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Question 7: How significant an issue is portability of assessment for service users
and carers?
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Question 8: Should the Scottish Government and COSLA with relevant interests
work together to take forward improvements to the portability of assessment?

¥ Yes [INo

Comments:
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Information and Advice

Question 7: Should we introduce a duty for local authorities to establish and maintain
a service for providing people with information and advice relating to the Carer’s
Support Plan and support for carers and young carers?
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Question 8: Should we repeal section 12 of the Community Care and Health
(Scotland) Act 2002 about the submission of Carer information Strategies to Scottish
Ministers, subject to reassurances, which are subject in turn to Spending Review
decisions, about the continuation of funding to Health Boards for support to carers
and young carers?

[]Yes B’No
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Support to Carers (other than information and advice)

Question 9: Should we introduce a duty to support carers and young carers, linked
to an eligibility framework?

[1Yes ] No
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Question 10: Alternatively, should we retain the existing discretionary power io
support carers and young carers?

M Yes []No
Comments:

Question 11: Should we introduce a duty to provide short breaks?

] Yes ] No
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Stages and Transitions

Question 12: Should we issue statutory guidance on the Carer’s Support Plan which
will include guidance for those undertaking the Carer's Support Plan on managing
stages of caring? This would apply to adult carers only. (For young carers, practice
guidance will be developed to support management of a Child’s Plan through the
stages of caring).

[]Yes M'No
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Question 13: Should new carers’ legislation provide for young carers to have a
Carer's Support Plan if they seem likely to become an adult carer? Any agreed
support recorded in the Carer’'s Support Plan would be put in place after the young
carer becomes a (young) adult carer.

[ Yes i/ No
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Carer Involvement

Question 14: Should there be carer involvement in the planning, shaping and
delivery of services for the people they care for and support for carers in areas
outwith the scope of integration?

1 Yes [ 1No
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Question 15: Should we make provision for the involvement of carers’ organisations
in the planning, shaping and delivery of services and support falling outwith the
scope of integration?

[ Yes [1No
Comments: n’&wﬁw«g e Lo o cﬂ\‘SM a-w’\?—vﬁ'—:{?

Question 16: Should we establish a principle about carer and young carer
involvement in care planning for service users (subject to consent) and support for
themselves in areas not covered in existing legislation?

M Yes I No
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Question 17: What are your views on making provision for young carer involvement
in the planning, shaping and delivery of services for cared-for people and support for
young carers?
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Planning and Delivery
Question 18: Should we introduce statutory provision to the effect that a local
authority and each relevant Health Board must collaborate and involve relevant
organisations and carers in the development of local carers strategies which must be
kept under review and updated every three years?
M Yes ] No

Comments: alwtﬂ -:lpm.gj—l.'cﬁ._
Question 19: Should we introduce statutory provision to the effect that local
authorities with Health Boards must take steps to ensure, in so far as is reasonably

practicable, that a sufficient range of services is available for meeting the needs for
support to carers and young carers in the area?

M Yes []No
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ldentification

Question 20: Should there be no legislative provision for GPs or local authorities to
maintain a Carers Register in order to support the identification of carers?

[]Yes ] No
Comments: A 43 jME‘\TM

Question 21: Should the Scottish Government ensure that good practice is widely
spread amongst Health Boards about the proactive use of Registers of Carers within
GP practices?

[]Yes ] No
Comments: Heoall WMLB&S

Question 22: Should the Scottish Government ask Health Boards to monitor
compliance with the core contractual elements of the GP contract?

D/Yes [ No
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Comments:

Carer and Cared-for Person(s) in Different Local Authority Areas

Question 23: What are the views of respondents on the lead local authority for
undertaking the Carer's Support Plan and agreeing support to the carer where the
carer lives in a different local authority area to the cared-for person(s)?

oo

Question 24: What are the views of respondents on which local authority should
cover the costs of support to the carer in these circumstances?
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Question 25: Should the Scottish Government with COSLA produce guidance for
local authorities?

1 Yes [ No

Comments:
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