
 
 
CONSULTATION QUESTIONS 
 
The Carer’s Assessment: Carer’s Support Plan 
 
Question 1:  Should we change the name of the carer’s assessment to the Carer’s 
Support Plan? 
 

 Yes     x  No 
 

Comments:   
 
The consultation conflates ‘assessment’ with ‘support planning’ which are two 
related but separate stages of the process. The Government’s own policy 
documents around care management clearly distinguish between an assessment 
of need and the care/support plan to meet needs identified. 
 
The consultation rightly points to the reluctance of many ‘carers’ (assuming they 
accept this appellation) to be ‘assessed’ and this is likely to be one major factor in 
the low uptake of carer assessments nationally. We would welcome attempts to 
rebadge what is offered to carers (within the limitations of the current legal duty to 
offer a ‘carer assessment’) to make it more acceptable and meaningful. In this 
authority we have been working closely with our local carer organisation on a 
‘carer conversation tool’ which is aimed towards identifying outcomes as well as 
the impact of the caring role. 
 
However no tool can solely focus on outcomes either at the assessment or support 
planning stages. Indeed it is not possible to assess someone’s outcomes (only 
their needs) and outcomes can only be considered at the support planning stage 
based on identified needs/impact.  The current trend to talk loosely about ‘outcome 
based assessment’ it therefore contradiction. 
 
So simply ‘renaming’ the carer assessment as a support plan (Ch 2 section 9) will 
only cause confusion to practitioners and carers. Something has to precede the 
support plan which analyses areas within the carer’s life impacted by the caring 
role whether or not this is termed an ‘assessment’. 

 
Question 2:  Should we remove the substantial and regular test so that all carers will 
be eligible for the Carer’s Support Plan? 
 

 Yes     x  No 
 

Comments:  
 
Removing any link between the assessed needs of the cared-for person and the 
support offered to the carer would be unwise. This would in practice widen the 
definition of a ‘carer’ and the number of people to whom a carer assessment would 
have to be offered or completed, especially where there are multiple potential 
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carers within a family or neighbourhood. The emphasis has to remain on the 
needs of the cared-for person and the impact of caring for that particular person) 
not just the personal situation of someone who regards themselves as a carer.  
 
Notwithstanding the difficulties arising from defining ‘substantial and regular’ caring 
if this test is abandoned along with any focus on the cared-for person then the 
implications for practitioner workloads and service budgets would be 
unpredictable. 
 
As dealt with later, the notion of ‘eligibility criteria’ for allocating resources to carers 
based on critical or substantial priority and risk would only be practicable if a carer 
had a significant input to a cared-for person who also met the same eligibility 
criteria. 
 
 

 
 
 
Question 3:  Should we remove that part of the existing carer assessment process 
whereby the cared-for person is a person for whom the local authority must or may 
provide community care services/children’s services? 
 

 Yes      x  No 
 

Comments:  
 
We would suggest that whether or not the cared-for person is actually receiving 
services (acknowledging factors such as refusal to accept) the requirement that 
that person ‘may’ or ‘might’ otherwise receive services should be retained. In other 
words the cared-for person would be eligible to receive support in their own right 
whether or not this is actually in place. 
 

 
Question 4:   Should we introduce two routes through to the Carer’s Support Plan – 
at the carer’s request and by the local authority making an offer? 
 

X Yes      No 
 

Comments:  
 
Yes on the basis of our earlier responses - that the request from the carer or the 
offer from the practitioner is for an assessment (or agreed equivalent) not for a 
Carer Support Plan).  
 

 
Question 5:  Should we remove from statute the wording about the carer’s ability to 
provide care? 
 

xYes      No 
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Comments:  
 
We would agree to the removal of any assessment of ‘ability’ with its connotations 
of (in)competence. 
 
However any assessment preceding the support plan has necessarily to consider 
the ‘capacity’ of the carer in its widest sense in order both to measure the impact 
of caring activity and the likelihood of its continuation. 
 

  
 
 
 
 
 
Question 6: Should we introduce a duty for local authorities to inform the carer of the 
length of time it is likely to take to receive the Carer’s Support Plan and if it exceeds 
this time, to be advised of the reasons?  
 

 Yes      xNo 
 

Comments:  
 
This would only be appropriate in the context of nationally set timescales for all 
assessments (including those of the cared-for person or other clients) and client 
support plans. In practice it has been recognised that authorities have to be left 
with discretion to prioritise cases according to need/risk. In this authority our 
assessment & support management procedures do exactly this - setting a range of 
timescales by domain and risk rating.  
 
Similarly the situation of carers will vary widely and professional judgement (if 
necessary backed by local procedures) would be preferable to standardised 
tiimescales. 
 

 
Question 7:  How significant an issue is portability of assessment for service users 
and carers? 
 

Comments:  
 
The need to consider ‘passporting’  carer assessments is not a significant issue 
perhaps due to the low number of assessments completed across authorities. 
 

 
Question 8:  Should the Scottish Government and COSLA with relevant interests 
work together to take forward improvements to the portability of assessment? 
 

 xYes      No 
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Comments:  
 
See above 
 
 

 
 
 
Information and Advice 
 
Question 9: Should we introduce a duty for local authorities to establish and maintain 
a service for providing people with information and advice relating to the Carer’s 
Support Plan and support for carers and young carers? 
 

 Yes     X  No 
 

Comments:  
 
We would view this as a very specific area on which to place an additional duty of 
authorities at this time and an aspect that could be clearly indicated within 
statutory guidance. 
 
As with other authorities we have comprehensive information available on our 
responsibilities and services for carers as well as other groups. We also fund a 
dedicated carer support organisation which provides advice and information as 
well as passing on referrals for carer assessments. If a separate facility operated 
by the local authority was envisaged this would both duplicate the current third 
sector resource and place an additional burden on our limited capacity. 
 

 
Question 10:  Should we repeal section 12 of the Community Care and Health 
(Scotland) Act 2002 about the submission of Carer information Strategies to Scottish 
Ministers, subject to reassurances, which are subject in turn to Spending Review 
decisions, about the continuation of funding to Health Boards for support to carers 
and young carers? 
 

x Yes      No 
 

Comments: Clearly the funding which currently comes to Health Boards is a 
significant factor in enabling this imperative 

 
 
Support to Carers (other than information and advice) 
 
Question 11:  Should we introduce a duty to support carers and young carers, linked 
to an eligibility framework? 
 

 Yes     x  No 
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Comments:  
 
We would favour the option of retaining the discretionary power to support carers 
and young carers. 
 
Erecting an ‘eligibility framework’ for allocating resources to carers would seem to 
be in direct contradiction with the aim of de-stigmatising our approach. Operating 
such a framework (involving judgements around priority and level of risk) this 
would entail robust assessment and formalised processes for deciding if resources 
should be allocated. This would not fit with the overall approach proposed which is 
querying the need even for an assessment of need (by going directly to a support 
plan). 
 

 
 
 
Question 12:  Alternatively, should we retain the existing discretionary power to 
support carers and young carers? 
 

 xYes      No 
 

Comments:  
 
See above 

 
 
Question 13:  Should we introduce a duty to provide short breaks? 
 

 Yes     x No 
 

Comments:  
 
This is too specific an intervention to create as a duty and would be encourage a 
service-led approach in contradiction with Self Directed Support and an outcomes-
focus. 
 

 
 
 
Stages and Transitions 
 
Question 14:  Should we issue statutory guidance on the Carer’s Support Plan which 
will include guidance for those undertaking the Carer’s Support Plan on managing 
stages of caring?  This would apply to adult carers only.  (For young carers, practice 
guidance will be developed to support management of a Child’s Plan through the 
stages of caring). 
 

 Yes     x  No 
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Comments:  
 
Whilst we recognise that the situation for carers will alter over time (both in their 
own life and that of the cared-for person) we would question whether the notion of 
‘stages of caring’ is a useful one. This would suggest some kind of ordered or 
predictable process whereas your examples demonstrate that changes may be 
short-term or more permanent, practical or emotional, related to caring activity or 
personal to the carer. 
 
As with assessment and support management with a client we would review and 
adapt both assessed needs and support interventions on an ongoing basis and 
take a ‘whole family’ approach in doing this.  We are unclear as how statutory 
guidance could usefully address the ‘managing of stages of caring’ in any practical 
sense.  Again the apparent conflation of assessment (re-assessment) and support 
planning/review may reduce clarity here. 
 

 
Question 15:  Should new carers’ legislation provide for young carers to have a 
Carer’s Support Plan if they seem likely to become an adult carer? Any agreed 
support recorded in the Carer’s Support Plan would be put in place after the young 
carer becomes a (young) adult carer.  
 

x Yes      No 
 

Comments:  
 
We would agree that a young carer should be as entitled to a Carer Support Plan 
as an adult.  
 
However it would require effective practice and protocols around transitions if the 
young person is being supported by children’s services. Given the separation 
between children’s and adult services (exacerbated in this and other authorities by 
integration with NHS without children services) any Carer Support Plan involving 
ongoing support and budgeted resources would need to be agreed with the adult 
team and no commitments could be made in isolation which tied another 
organisation. 
 

 
 
Carer Involvement  
 
Question 16:  Should there be carer involvement in the planning, shaping and 
delivery of services for the people they care for and support for carers in areas 
outwith the scope of integration? 
 

x Yes      No 
 

Comments: There are arrangements in place within this partnership to include 
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carers in the planning, shaping and delivering of adult services which comprise the 
in-scope services in the integration plan. There is a specific Carers Working 
Group, linked to Community Planning structures for both adults and children at 
which Carers Link (representing all carers in East Dunbartonshire) and East 
Dunbartonshire Young Carers are represented. 

 
 
Question 17: Should we make provision for the involvement of carers’ organisations 
in the planning, shaping and delivery of services and support falling outwith the 
scope of integration? 
 

x Yes      No 
 

Comments:  
 
See above 

 
Question 18:  Should we establish a principle about carer and young carer 
involvement in care planning for service users (subject to consent) and support for 
themselves in areas not covered in existing legislation? 
 

x Yes      No 
 

Comments:  
 
The principle of consulting those with a significant caring role in all situations is 
accepted. 
 
However where this goes further to embed the ‘right’ of a care to be involved in 
support planning (i.e. in decision making) is potentially more complex.  If this is 
accompanied by the proposed move to remove the ‘substantial and regular’ test 
and widen the definition of carer almost to any ‘significant person’ then this could 
have implications both around conflicting views and ‘undue influence’.  Although 
the safeguard of ‘consent’ from the individual to involvement is posited there are 
frequent instances where it is difficult to establish and verify genuine consent even 
where the person is deemed to have capacity. 
 

 
 
Question 19:  What are your views on making provision for young carer involvement 
in the planning, shaping and delivery of services for cared-for people and support for 
young carers? 
 

Comments:  
 
We would strongly support this. 
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Planning and Delivery 
 
Question 20:  Should we introduce statutory provision to the effect that a local 
authority and each relevant Health Board must collaborate and involve relevant 
organisations and carers in the development of local carers strategies which must be 
kept under review and updated every three years? 
 

x Yes      No 
 

Comments:  
 
We would strongly support this. This currently is the case in East Dunbartonshire 
and has been the case since 2005 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Question 21:  Should we introduce statutory provision to the effect that local 
authorities with Health Boards must take steps to ensure, in so far as is reasonably 
practicable, that a sufficient range of services is available for meeting the needs for 
support to carers and young carers in the area? 
 

x Yes      No 
 

Comments:  
 
In principle yes but this could be difficult to achieve in practice and not necessarily 
desirable. 
 
Again this could be too service-based (tied to available funding streams) with 
facilities not necessarily contributing to the desired outcomes of carers via flexible 
and future-proofed approaches such as under SDS.  
 

 
Identification 
 
Question 22:   Should there be no legislative provision for GPs or local authorities to 
maintain a Carers Register in order to support the identification of carers? 
 

 xYes      No 
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Comments:  
 
We agree that any register of carers (at least by local authorities) would be 
undesirable both in terms of risking stigmatising carers and in the bureaucracy 
involved tying up resources which could be better utilised. Many carers are already 
reluctant either to define themselves as a carer or to be ‘assessed’ as one and the 
notion of their being ‘registered’ would be anathema. The purpose and practical 
value of a register would need to be evident over and above ‘labelling’ and data 
collection given that the uptake and availability of care-specific resources is 
extremely limited. 
 

 
Question 23: Should the Scottish Government ensure that good practice is widely 
spread amongst Health Boards about the proactive use of Registers of Carers within 
GP practices?  
 

x Yes      No 
 

Comments:  
 
Where such schemes have been evaluated and demonstrate benefit to the carer 
(and cared-for person) this should be shared.  A note on a person’s medical record 
that they carry out a caring role would be very useful to GPs as long as this was 
done with consent and regularly updated  (e.g. if cared-for person was deceased). 
 

 
Question 24:  Should the Scottish Government ask Health Boards to monitor 
compliance with the core contractual elements of the GP contract? 
 

 xYes      No 
 

Comments:  
 
This is desirable in a broad general sense . We would not support the 
development of targets around carer identification and support for GP’s 

 
 
Carer and Cared-for Person(s) in Different Local Authority Areas 
 
Question 25: What are the views of respondents on the lead local authority for 
undertaking the Carer’s Support Plan and agreeing support to the carer where the 
carer lives in a different local authority area to the cared-for person(s)? 
 

Comments:  
 
Should such situations occur it would seem preferable for the authority where the 
cared-for person is resident to assist a carer in their role rather than the carer’s 
home authority to do so when the latter authority will have no connection with (or 
knowledge of) the cared-for person and will be faced with data recording issues as 
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to how the carer would go onto their systems when there is no ‘client’ recorded on 
them. 
 

 
Question 26:  What are the views of respondents on which local authority should 
cover the costs of support to the carer in these circumstances? 
 

Comments:  
 
We would view is as logical for the authority where the cared-for person is resident 
to bear the cost of resources designed to allow the carer to support their client. 
 
This could however be complicated if the proposal to remove the requirement that 
the cared-for person be actually in receipt of services meaning that the client’s 
home authority might not be actively involved with the client if no assessment has 
been done or services provided. If the requirement were to remain that at least the 
client would be eligible for services even if declined) this would assist. 
 

 
 
Question 27:  Should the Scottish Government with COSLA produce guidance for 
local authorities? 
 

 xYes      No 
 

Comments:  
 
This would be useful to provide clarification and to prevent and resolve any 
disputes. 

 
 


