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CONSULTATION QUESTIONS 
 
The Carer’s Assessment: Carer’s Support Plan 
 
Question 1:  Should we change the name of the carer’s assessment to the Carer’s 
Support Plan? 
 

 Yes      No 
 

Comments: We support the principle of changing the title, if this is the desired wish 
of carers. We are aware that many carers do not wish to be considered as 
requiring an assessment of their caring ability. 

 
Question 2:  Should we remove the substantial and regular test so that all carers will 
be eligible for the Carer’s Support Plan? 
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 Yes      No 
 

Comments: We support this as we currently respond to requests from any carer 
who requires an assessment. This enables us to be flexible about the variety of 
caring situations which exist. 

 
 
 
Question 3:  Should we remove that part of the existing carer assessment process 
whereby the cared-for person is a person for whom the local authority must or may 
provide community care services/children’s services? 
 

 Yes      No 
 

Comments: We would support this suggestion given that carers may be receiving 
support from other services such as Health or Third sector or may in fact be 
receiving no services but still have an entitlement to an assessment in their own 
right. 

 
Question 4:   Should we introduce two routes through to the Carer’s Support Plan – 
at the carer’s request and by the local authority making an offer? 
 
x  Yes      No 
 

Comments: We currently operate this process enabling carers to access 
assessments by request and we have more recently introduced Self Assessment 
for carers, as well as revisiting the full carers assessment for SDS purposes. 

 
Question 5:  Should we remove from statute the wording about the carer’s ability to 
provide care? 
 

 Yes      No 
 

Comments: We would support this suggestion, as we do not consider this to be the 
purpose of the assessment. However we recognise that carers should be 
encouraged to plan ahead for the time, when they may be no longer be in a 
position to provide support.  

 
Question 6: Should we introduce a duty for local authorities to inform the carer of the 
length of time it is likely to take to receive the Carer’s Support Plan and if it exceeds 
this time, to be advised of the reasons?  
 

 Yes      No 
 

Comments: This would seem a reasonable expectation for carers to have. 
 
Question 7:  How significant an issue is portability of assessment for service users 
and carers? 
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Comments: This has not been a significant issue for us. 
 
Question 8:  Should the Scottish Government and COSLA with relevant interests 
work together to take forward improvements to the portability of assessment? 
 

 Yes      No 
 

Comments: Guidance would be helpful in this area. 
 
 
 
 
 
 
Information and Advice 
 
Question 9: Should we introduce a duty for local authorities to establish and maintain 
a service for providing people with information and advice relating to the Carer’s 
Support Plan and support for carers and young carers? 
 

 Yes      No 
 

Comments: We currently have a Carer Strategy, which outlines actions around 
information and advice and other forms of Carer Support. This Strategy  links to 
the NHS Carer Information Strategy and do not see the need for a duty to be 
introduced. 

 
Question 10:  Should we repeal section 12 of the Community Care and Health 
(Scotland) Act 2002 about the submission of Carer information Strategies to Scottish 
Ministers, subject to reassurances, which are subject in turn to Spending Review 
decisions, about the continuation of funding to Health Boards for support to carers 
and young carers? 
 

 Yes      No 
 

Comments: We would support the continuation to monitor the spend, which could 
be delegated to Integrated Bodies in the future. 

 
 
Support to Carers (other than information and advice) 
 
Question 11:  Should we introduce a duty to support carers and young carers, linked 
to an eligibility framework? 
 

 Yes      No 
 

Comments: Decision regards eligibility criteria could be decided at a local level 
without the introduction of a duty to link these. 
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Question 12:  Alternatively, should we retain the existing discretionary power to 
support carers and young carers? 
 

 Yes      No 
 

Comments: We would consider that there is more flexibility for carers in deciding 
this at a local level, which enables us to take a broader approach. 

 
Question 13:  Should we introduce a duty to provide short breaks? 
 

 Yes      No 
 

Comments: We already provide a range of mechanisms for providing short breaks, 
which we believe provides a flexible approach for carers. 

 
 
 
 
 
 
Stages and Transitions 
 
Question 14:  Should we issue statutory guidance on the Carer’s Support Plan which 
will include guidance for those undertaking the Carer’s Support Plan on managing 
stages of caring?  This would apply to adult carers only.  (For young carers, practice 
guidance will be developed to support management of a Child’s Plan through the 
stages of caring). 
 

 Yes      No 
 

Comments: We do not consider this to be necessary as arrangements are in place 
for transition to be managed from one service to another.  

 
Question 15:  Should new carers’ legislation provide for young carers to have a 
Carer’s Support Plan if they seem likely to become an adult carer? Any agreed 
support recorded in the Carer’s Support Plan would be put in place after the young 
carer becomes a (young) adult carer.  
 

 Yes      No 
 

Comments: We would support this approach. 
 
Carer Involvement  
 
Question 16:  Should there be carer involvement in the planning, shaping and 
delivery of services for the people they care for and support for carers in areas 
outwith the scope of integration? 
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 Yes      No 
 

Comments: Yes we would support this principle. 
 
Question 17: Should we make provision for the involvement of carers’ organisations 
in the planning, shaping and delivery of services and support falling outwith the 
scope of integration? 
 

 Yes      No 
 

Comments: We would support the principle 
 
Question 18:  Should we establish a principle about carer and young carer 
involvement in care planning for service users (subject to consent) and support for 
themselves in areas not covered in existing legislation? 
 

 Yes      No 
 

Comments: We would support this principle 
 
 
Question 19:  What are your views on making provision for young carer involvement 
in the planning, shaping and delivery of services for cared-for people and support for 
young carers? 
 

Comments: We actively support young carers in the planning, shaping and 
delivery of services for cared for person 

 
Planning and Delivery 
 
Question 20:  Should we introduce statutory provision to the effect that a local 
authority and each relevant Health Board must collaborate and involve relevant 
organisations and carers in the development of local carers strategies which must be 
kept under review and updated every three years? 
 

 Yes      No 
 

Comments: We already involve carers and carer organisations in the development 
oft the Strategy 

 
Question 21:  Should we introduce statutory provision to the effect that local 
authorities with Health Boards must take steps to ensure, in so far as is reasonably 
practicable, that a sufficient range of services is available for meeting the needs for 
support to carers and young carers in the area? 
 

 Yes      No 
 

Comments: We do think that this will be necessary. 
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Identification 
 
Question 22:   Should there be no legislative provision for GPs or local authorities to 
maintain a Carers Register in order to support the identification of carers? 
 

 Yes      No 
 

Comments: Given that GP service  is a universal service it is an effective way to 
identify carers 

 
Question 23: Should the Scottish Government ensure that good practice is widely 
spread amongst Health Boards about the proactive use of Registers of Carers within 
GP practices?  
 

 Yes      No 
 

Comments: This would be important to ensure effective and proactive use of GP 
Carer Registers. 

 
Question 24:  Should the Scottish Government ask Health Boards to monitor 
compliance with the core contractual elements of the GP contract? 
 

 Yes      No 
 

Comments: This would be particularly helpful for carers. 
 
Carer and Cared-for Person(s) in Different Local Authority Areas 
 
Question 25: What are the views of respondents on the lead local authority for 
undertaking the Carer’s Support Plan and agreeing support to the carer where the 
carer lives in a different local authority area to the cared-for person(s)? 
 

Comments: We would support the principle of conducting Carers Support Plans, 
whilst the supported person lives in another authority’s area.  

 
Question 26:  What are the views of respondents on which local authority should 
cover the costs of support to the carer in these circumstances? 
 

Comments: We would support a negotiated approach with the appropriate 
authorities on this. 

 
 
Question 27:  Should the Scottish Government with COSLA produce guidance for 
local authorities? 
 

 Yes      No 
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Comments: We would support a negotiated approach on this. 
 
 




