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CONSULTATION QUESTIONS 
 
Additional comments: 
 
NHS Ayrshire and Arran welcomes this proposed Carers Legislation. 
 
The Board has worked in partnership with stakeholders to ensure carers are 
identified, involved in care and supported in their role as carers at point of 
care whatever service. While significant progress has been made, legislation 
will support efforts further. As we move into the shadow year for the 
partnerships the Board is working local authority and third sector partners to 
ensure the carer voice is heard and listened too as integrated support and 
services develop. 
 
The Board recognises the need for flexible support for carers and the need for 
health services to be sensitive and proactive in addressing the health needs 
of carers, to support them continuing in their role. 
 
 



The Carer’s Assessment: Carer’s Support Plan 
 
Question 1:  Should we change the name of the carer’s assessment to the 
Carer’s Support Plan? 
 

 Yes      No 
 

Comments: We would support the change of name as it reflects the ongoing 
process of support according to need. ‘Carers assessment’ has antibodies 
attached to it, given the experiences of some carers. 

 
Question 2:  Should we remove the substantial and regular test so that all 
carers will be eligible for the Carer’s Support Plan? 
 

 Yes      No 
 

Comments: Yes, this should be a universal right for all carers. While resources will 
always be an issue the principle should be universal. 

 
Question 3:  Should we remove that part of the existing carer assessment 
process whereby the cared-for person is a person for whom the local authority 
must or may provide community care services/children’s services? 
 

 Yes      No 
 

Comments: Yes, as above – given that support will increasingly come from the 
assets within the community e.g. peer support, third sector etc 

 
Question 4:   Should we introduce two routes through to the Carer’s Support 
Plan – at the carer’s request and by the local authority making an offer? 
 

 Yes      No 
 

Comments: Yes, LA’s and health should be proactive in making the offer as well 
as Carers having the right to self-refer. 

 
Question 5:  Should we remove from statute the wording about the carer’s 
ability to provide care? 
 

 Yes      No 
 

Comments: Outcomes based approach far more person centred. Ability to care 
should be removed. 

 
Question 6: Should we introduce a duty for local authorities to inform the carer 
of the length of time it is likely to take to receive the Carer’s Support Plan and 
if it exceeds this time, to be advised of the reasons?  
 

 Yes      No 



 
Comments: Yes, it would be helpful if LA’s had some form of triage process to 
ensure those in greatest need are supported first. Each LA should publish 
standards and performance measured against same. 

 
Question 7:  How significant an issue is portability of assessment for service 
users and carers? 
 

Comments: It is essential that there is portability – wherever possible the carers 
should have information to take with them, as well as liaison between LA area.  

 
Question 8:  Should the Scottish Government and COSLA with relevant 
interests work together to take forward improvements to the portability of 
assessment? 
 

 Yes      No 
 

Comments: Yes, this is essential. The development of minimum standards of 
service, protocols, memorandums of understanding etc between bodies is 
essential. 

 
 
Information and Advice 
 
Question 9: Should we introduce a duty for local authorities to establish and 
maintain a service for providing people with information and advice relating to 
the Carer’s Support Plan and support for carers and young carers? 
 

 Yes      No 
 

Comments: Yes – Health Boards also ensure that robust arrangements remain in 
place. Consideration should also be given to the partnerships 

 
Question 10:  Should we repeal section 12 of the Community Care and Health 
(Scotland) Act 2002 about the submission of Carer information Strategies to 
Scottish Ministers, subject to reassurances, which are subject in turn to 
Spending Review decisions, about the continuation of funding to Health 
Boards for support to carers and young carers? 
 

 Yes      No 
 

Comments: Yes – this funding should be directed to the partnerships in the future 
 
 
Support to Carers (other than information and advice) 
 
Question 11:  Should we introduce a duty to support carers and young carers, 
linked to an eligibility framework? 
 



 Yes      No 
 

Comments: No. In practice the framework will not be sensitive enough to ensure a 
needs based approach. 

 
Question 12:  Alternatively, should we retain the existing discretionary power 
to support carers and young carers? 
 

 Yes      No 
 

Comments: Yes – LA’s should have the power to provide an appropriate support 
intervention according to need. 

 
Question 13:  Should we introduce a duty to provide short breaks? 
 

 Yes      No 
 

Comments: Yes – this is crucial  to carer wellbeing and maintaining them in their 
role. It is essential that short breaks are flexible and according to need. 

 
 
Stages and Transitions 
 
Question 14:  Should we issue statutory guidance on the Carer’s Support Plan 
which will include guidance for those undertaking the Carer’s Support Plan on 
managing stages of caring?  This would apply to adult carers only.  (For 
young carers, practice guidance will be developed to support management of 
a Child’s Plan through the stages of caring). 
 

 Yes      No 
 

Comments: Yes, makes sense 
 
Question 15:  Should new carers’ legislation provide for young carers to have 
a Carer’s Support Plan if they seem likely to become an adult carer? Any 
agreed support recorded in the Carer’s Support Plan would be put in place 
after the young carer becomes a (young) adult carer.  
 

 Yes      No 
 

Comments: Yes, flexible approach to this welcome 
 
 
Carer Involvement  
 
Question 16:  Should there be carer involvement in the planning, shaping and 
delivery of services for the people they care for and support for carers in 
areas outwith the scope of integration? 



 Yes      No 
 

Comments:  
 
Question 17: Should we make provision for the involvement of carers’ 
organisations in the planning, shaping and delivery of services and support 
falling outwith the scope of integration? 
 

 Yes      No 
 

Comments:  
Question 18:  Should we establish a principle about carer and young carer 
involvement in care planning for service users (subject to consent) and 
support for themselves in areas not covered in existing legislation? 
 

 Yes      No 
 

Comments: Yes, this is essential 
 
Question 19:  What are your views on making provision for young carer 
involvement in the planning, shaping and delivery of services for cared-for 
people and support for young carers? 
 

Comments: Carers across the spectrum of caring should be involved. 
 
 
Planning and Delivery 
 
Question 20:  Should we introduce statutory provision to the effect that a local 
authority and each relevant Health Board must collaborate and involve 
relevant organisations and carers in the development of local carers 
strategies which must be kept under review and updated every three years? 
 

 Yes      No 
 

Comments: Yes, important that services out with partnerships are covered in a 
joined up way. 

 
Question 21:  Should we introduce statutory provision to the effect that local 
authorities with Health Boards must take steps to ensure, in so far as is 
reasonably practicable, that a sufficient range of services is available for 
meeting the needs for support to carers and young carers in the area? 
 

 Yes      No 
 

Comments: Yes – although I think equalities legislation covers this. 
 
 



Identification 
 
Question 22:   Should there be no legislative provision for GPs or local 
authorities to maintain a Carers Register in order to support the identification 
of carers? 
 

 Yes      No 
 

Comments: There should be legislation. Despite contractual agreement – carers 
registers are not always maintained. 

 
Question 23: Should the Scottish Government ensure that good practice is 
widely spread amongst Health Boards about the proactive use of Registers of 
Carers within GP practices?  
 

 Yes      No 
 

Comments:  
 
Question 24:  Should the Scottish Government ask Health Boards to monitor 
compliance with the core contractual elements of the GP contract? 
 

 Yes      No 
 

Comments: Yes, robustly 
 
Carer and Cared-for Person(s) in Different Local Authority Areas 
 
Question 25: What are the views of respondents on the lead local authority for 
undertaking the Carer’s Support Plan and agreeing support to the carer where 
the carer lives in a different local authority area to the cared-for person(s)? 
 

Comments: The authority in which the carer lives should take the lead. 
 
Question 26:  What are the views of respondents on which local authority 
should cover the costs of support to the carer in these circumstances? 
 

Comments: Authority of looked after person should cover the costs 
 
Question 27:  Should the Scottish Government with COSLA produce guidance 
for local authorities? 
 

 Yes      No 
 

Comments:  
 




