We are testing a new beta website for gov.scot go to new site

Content notice

The content on these pages is not being updated. Get up-to-date information on the Scottish Government's building, planning and design policies on https://beta.gov.scot

DORMONT PARK // DUMFRIES AND GALLOWAY


Dormont Park

PROFILE

Architect:
Client: 
Location: 
Type:   
Description:








Awards:







Links:

White Hill Design Studio LLP
Dormont Estate
Near Dalton, Lockerbie, Dumfries and Galloway
Small scale development
Dormont Park is a development of 8 new 2 and 3 bedroom houses built, and certified to the very exacting PassivHaus standard for long term affordable private rent. Part funded by the Scottish Government’s Rural Homes for Rent pilot grant scheme, the houses can reasonably claim to be the lowest energy multi-unit housing development in Scotland.
Green Apple Awards 2011 – Silver Environmental Award for the Built Environment & Bronze Award (Small Business category)
RICS Awards 2012 – Design and Innovation Commendation
Scottish Home Awards 2012 – Winner Rural Development of Year & Highly Commended in Environmental Excellence
Dormont Estate
White Hill Design Studio
Passivhaus Trust
Urban Realm

  Working with the
Landscape 
  Respect the landscape setting
  and the traditional building
  patterns of the locality

  Responding to the
Site 
  Consider the immediate context
  and allow specific site conditions
  to influence design

  How to
be inspired 
  Inspirational ideas for
  sustainable, creative
  and innovative design

  • Dormont Park is built next to
    a small group of existing sandstone cottages and farm buildings. To complement
    these, and ensure that the
    new houses blend well with the existing landscape, traditional dormers were used and a render colour that matches the existing sandstone buildings.
  • The houses also have chimneys just like their neighbours.
  • Each house is a 1½ storey timber frame with timber clad and render walls and a black tile roof.
  • Since timber is a natural locally grown material, the houses are partly timber clad, which responds to the rural location of the site. 
  • All the houses are south facing for maximum passive solar gain.
  • Access road surface materials and low level lighting exemplify the Designing Streets approach.
  • The layout is designed to be barrier free and people friendly.
  • New gardens and tree/shrub planting enhance biodiversity.
  • The timber frame used is manufactured off-site within a commercial budget.
  • The houses have been built to pioneering ‘Passivhaus’ standards.
  • The houses will emit an estimated 70% less CO2 than a similar house built to current building regulations.
  • The homes contain: high levels of insulation; triple glazed windows; an air tight envelope; solar thermal panels to provide hot water; and a wood burning stove as a back up to the solar panels.
  • A mechanical ventilation and heat recovery system takes heat generated by daily activities, such as cooking and washing, and uses it to warm incoming fresh air for distribution to the living areas of the house.